Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás és katonazene

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. május 10. 6:51

A veszprémi Gizella-napok a történelmi múltból eredve mára komoly és komplex művészeti-kulturális fesztivállá nőtte ki magát. A „királynék városában” települt katonai alakulatok az idén is aktívan kivették a részüket a színes programkínálatból.

1595993431

A „Katonái köszöntik Veszprémet" elnevezésű program keretében május 9-én, szombaton Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntő beszédében kiemelte: örömére szolgál, hogy a város és az itt települt katonai alakulatok évek óta színesítik a Gizella-napok programkínálatát.

1595993431

„A művészetek és a kultúra egyetemes nyelve a katonai élet mindennapjait is átszövi. Rengeteg tehetséges, a művészet iránt fogékony katonai szolgál a honvédségben. A katonazenészek mellett festők, képzőművészek, színészek, táncosok, és énekesek is vannak a sorainkban, és elfogultság nélkül mondhatom, hogy szolgálatuk ellátása mellett kiemelkedően magas színvonalon teljesítenek az általuk művelt művészeti ágban. A veszprémi honvédek között pedig különösen sok ilyen katonát találunk" – húzta alá az államtitkár, szavaival utalva többek között a május 8-án, a Veszprémi Petőfi Színházban nyílt „Katonák a művészetekben" című kiállításra.

1595993431

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK), az MH 54. Veszprém Radarezred, valamint nyugállományú katonák festményeiből, és egyéb alkotásaiból létrejött kiállítás megnyitóján Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka beszédében úgy fogalmazott: a művészet nagy gondolatok, üzenetek közvetítésére képes.

1595993431

„Az alkotókban a honvédelmi és a művészeti elhivatottság is közös. Nem vagyok művész, de nagy érdeklődéssel vártam a kiállítást. Az itt lévő képek megmutatnak egy darabot az alkotóból is" – vélte az ezredes.

1595993432

A már harmadik alkalommal létre jött tárlat megnyitó ünnepségének fényét Hriczu Ádám gitárművész – az MH LVIK állományában szolgáló Hriczu Péter őrnagy fia -, valamint Keresztes János, a színház színész-titkára emelte zenével, és verssel.

1595993432

Külön elismerés a haderőnek, hogy a város rangos Gizella-díjainak átadóján a Katona János alezredes, karmester vezette MH Légierő Zenekar Veszprém működött közre, akik a díjátadó után rövid önálló műsorral kedveskedtek a hallgatóságnak.

1595993432

A rendezvénysorozat katonás részét a Honvéd Férfikar különböző zenei stílusokat ötvöző műsora zárta.

Fotó: a szerző felvételei