Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiemelkedő eredményeket hozott a projekt

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. március 20. 18:14

A modern társadalmak mindennapi működése jelentősen függ az infrastruktúra-rendszerek megbízható üzemelésétől. Ezért volt kiemelten fontos az Óbudai Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös projektje, melynek során aprólékos kutató- és tervezőmunkával emelték magasabb szintre a kritikus infrastruktúrák védelmét.

1595968861
Dr. Padányi József dandártábornok

A projekt résztvevői 2014. március 19-én sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényen mutatták be kutatásukat az Óbudai Egyetemen.

Az Óbudai Egyetem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogelődjével, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel közösen jelentkezett 2011-ben a Kutatási projektek és kutatási szolgáltatások támogatása a közép-magyarországi régióban címmel meghirdetett pályázatra. A pozitív elbírálás eredményeképpen a két egyetem összesen csaknem egymilliárd Forint összegű pályázatot valósíthatott meg. A két kedvezményezett konzorciumot hozott létre Kritikus infrastruktúra védelmi kutatások megnevezéssel, melynek konzorciumvezetői szerepét az Óbudai Egyetem vállalta magára.

A projekt 2012. január 1-én indult és négy kiemelt kutatási területre fókuszált. Ezek a nagy megbízhatóságú, hibatűrő, úgynevezett „öngyógyító" infrastrukturális alrendszerek, az egyes alrendszerekből származó adatok integrált kezelése, az alrendszerekben történő elosztott számítások és az alrendszerek közötti biztonságos kommunikáció, illetve a biztonsági szint állami intézményrendszer, üzemeltetők és tulajdonosok, állampolgárok együttműködése révén történő fenntartható növelése.
A kutatók kiváló munkájának köszönhetően a projekt mind szakmailag, mind pénzügyileg kiemelkedő eredményt ért el, messze túlteljesítve az előre megfogalmazott elvárásokat. A számos oktatót és kutatót, valamint hazai és külföldi szakértőket foglalkoztató munka során száznál is több tudományos cikket jelentettek meg itthon és külföldön, tizenegy könyvet publikáltak, szakmai konferenciákat szerveztek, illetve támogatták számos egyéb tudományos mű, TDK-dolgozat, szakdolgozat kiadását.

1595968861
A rendezvényen dr. Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár is részt vett

„Az volt a feladatunk, hogy a közös kutatáson belül olyan részterületeket vegyünk górcső alá, amelyek eredményeit a Magyar Honvédség is felhasználhatja. Kutattuk a robbantásos anyagalakítás kérdéseit, a pilóta nélküli repülőeszközök alkalmazásának humán és technikai kérdéseit. Megvizsgáltuk a kritikus infrastruktúrák őrzőit és kezelőit érő pszichológiai hatásokat, és foglalkoztunk az éghajlatváltozás katonákra gyakorolt hatásaival is. Az alapvető célunk az volt, hogy olyan megoldásokat, módszereket találjunk, melyekkel az alkalmazás során katonáink biztonsága növelhető" – mondta a honvedelem.hu-nak dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Intézményfejlesztési rektorhelyettese.


Fotó: a szerző felvételei

Címkékpályázat