Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elengedték Szerhij Hajduk ukrán ellentengernagyot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 20. 18:39

Szabadon engedték március 20-án, csütörtök reggel a Krímben Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, és rajta kívül még hét embert – közölte újságírókkal az ukrán parlament egyik képviselője.

Andrij Szencsenko szerint Hajdukot és a többi túszt a krími Csonhar falunál engedték el. Egy másik parlamenti képviselő, Anatolij Hricenko is arról számolt be a Facebook közösségi portálon, hogy Csonharnál más túszokkal együtt szabadon engedték a fiát.

Az új kijevi hatalomhoz hű ellentengernagyot bilincsben vezették el szerdán az ukrán hadiflotta vezérkarának szevasztopoli bázisáról, amelyet aznap reggel orosz katonák és fegyvertelen férfiak egy csoportja kerített hatalmába. Krími hírforrások szerint Hajdukot a szevasztopoli ügyészségi szervek vették őrizetbe, hogy kihallgassák, amiért – mint közölték – „továbbította az ukrán katonai egységeknek azt a Kijevből érkezett parancsot, hogy használjanak fegyvert békés állampolgárokkal (a krími önvédelmi erők tagjaival) szemben".

Szabadon engedését ultimátumban követelte Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő. Arra figyelmeztette az orosz katonákat és a krími kormányt: ha kijevi idő szerint este kilenc óráig nem hagynak fel mindenféle provokációval az ukrán katonákkal szemben, valamint nem engedik szabadon az ellentengernagyot, továbbá minden foglyul ejtett katonát és polgári személyt, akkor a kijevi vezetés megteszi a megfelelő intézkedéseket, beleértve „technikai és technológiai jellegűeket" is.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is arra kérte a Krími Köztársaság vezetését, hogy engedje szabadon és hagyja Ukrajnába távozni Szerhij Hajduk ellentengernagyot.

Az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatott szűkszavú csütörtöki közleményében, hogy Sojgu telefonon beszélt Ihor Tenjuh ukrán védelmi miniszterrel, akivel „folytatták az ukrajnai válság különböző aspektusainak megvitatását", illetve szó volt köztük arról is, hogy mit kell tenni a krími helyzet csillapításáért. Sojgu és Tenjuh abban állapodott meg, hogy ennek érdekében „fenntartják a munkakapcsolatot".