Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás a doni veteránnál

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina százados |  2018. február 24. 13:52

Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint Négyesi Tibor főtörzszászlós, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) vezénylőzászlósa – dr. Murinkó Attila ezredes, az MH ÖHP parancsnoki irodavezetője kíséretében – otthonában látogatta meg vitéz Smohay Ferenc magyar királyi zászlóst, az utolsó doni veteránt.

1599182353
Az MH ÖHP Parancsnoki Irodája eddig is folyamatosan tartotta a kapcsolatot Feri bácsival, nemcsak azért, mert ez az egyik feladata, hanem mert fontosnak tartja a hagyományápolást is. A veterán katona örömmel fogadta az érkezőket.

A kötetlen, jó hangulatú beszélgetés alkalmával Feri bácsi felidézte a második világháború viszontagságait és szörnyűségeit. Visszaemlékezésében a Don-kanyar mentén töltött időszak kapott nagyobb hangsúlyt; többször kitért a jutasi altisztek hősies helytállására, bajtársiasságára, áldozatvállalására.

A látogatás a vezénylőzászlósok bemutatkozása mellett azért volt aktuális, mert az MH ÖHP Parancsnoki Iroda gondozásában a közeljövőben kisfilm készül Smohay Ferenc életéről és munkásságáról.

1599182353
Fotó: Révész Csaba