Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Leleplezték Kerecsényi László emléktábláját a gyulai vár falán

Szöveg: Magyar Sándor |  2016. augusztus 3. 8:17

Közös emléktáblát avatott július utolsó péntekén a Honvédelmi Minisztérium, Gyula város önkormányzata és a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév Emlékbizottság a 450 éve hősként elhunyt Kerecsényi László gyulai végvári kapitányra és várvédő katonáira emlékezve. A Gyulai Végvári Napok programsorozat keretében felavatott tábla Kiss László szobrászművész alkotása, mely a vár egyik ostromjelenetét ábrázolja.

1596017472

1566-ban a Királyi Magyarország nyugati és keleti nagy végvárai ellen indított hadjáratot az idős Szulejmán szultán. A Zrínyi Miklós 2500 katonája által védett Szigetvár és a Gyulán 2000 embernek parancsnokoló Kerecsényi László valódi kihívást jelentett a Szigetvár elleni szultáni és a Gyula elleni, Pertev pasa által irányított oszmán seregnek. A szigetváriak 31 nap múltával a reménytelen, de hősies kitörést választották, Gyulát pedig 62 ostromnap után szabad elvonulás mellett feladták védői, akiket azonban a törökök lerohantak és lemészároltak.

Az ünnepségen megjelenteket dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere Bálint Tibor a „Véggyulavár ostroma 1566" című elbeszélő költeményének egy részletéből idézve köszöntötte, majd a 450 évvel ezelőtti ostromlottak hősi küzdelmét kiemelve hangsúlyozta, hogy a védők, élükön Kerecsényi Lászlóval, a végsőkig kitartottak, ezért kell rájuk a mai generációnak emlékezni.

1596017472

Dr. Hóvári János, a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566" Emlékév Emlékbizottság elnöke beszédében kiemelte: a mai napon „igazságot szolgáltatunk egy egykori vitéznek, Kerecsényi László várkapitánynak, aki 450 évvel ezelőtt kilenc hétig védte Gyula várát". Az emlékbizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy a kortársak a fogolyként Nándorfehérvárra hurcolt, majd ott lefejezett Kerecsényi várkapitánynak szemére vetették, hogy feladta a várat, holott azt felmentő sereg reményének hiányában, a korszakban szokatlanul hosszú ideig, 62 napig védték. Beszédében aláhúzta: 1566-ban Gyula az Alföld Szigetvárja, Szigetvár a Dél-Dunántúl Gyulája lett.

1596017472

Dr. Téglás Gyula alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal irodavezetője kifejtette: jelenünk Magyar Honvédsége büszkén tekint vissza hadtörténelmünk elődeire, és előképét felfedezi a végvári katonaság intézményében. A végvári korszakban igazi jelentősége volt annak, hogy az oszmán megszállás ellen a magyar társadalom minden rétege összefogott, megteremtve ezáltal egy folyamatosan jelen lévő, a hazájáért, népéért még a hősi halált is vállaló katonaréteget. E végvári katonákra a mai honvédek példaként tekinthetnek.

Az emlékbeszédeket követően, dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Hóvári János, az emlékbizottság elnöke és dr. Téglás Gyula alezredes leleplezték az emléktáblát, majd katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták. Koszorút helyezett el Varga Zoltán, Szigetvár város alpolgármestere is.

1596017473

Fotó: a szerző felvételei

Címkékünnepség