Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőgyakorlatot rendeztek az egyetem honvédségi munkatársainak

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2016. március 15. 18:37

Kötelező éves lőgyakorlatukat teljesítették a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvédségi állományban lévő dolgozói a püspökszilágyi lőtéren. A feladat megfelelő teljesítésének tétje is van, hiszen az itt elért eredmények az év végi teljesítményértékelésnél is számítanak majd.

http://uni-nke.hu/hirek/2016/03/09/telitalalat-logyakorlaton-az-nke-honvedsegi-munkatarsai
A Magyar Honvédségben szolgáló minden hivatásos és szerződéses katonának előírás, hogy évente legalább két alkalommal részt vegyen lőgyakorlaton és teljesítse a minimális elvárásokat. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, valamint az egyetem központi egységeiben dolgozó egyenruhások ezúttal is jól teljesítettek, többen közülük kiválóan megfelelt minősítést kaptak. Ehhez fekvő állapotban akár 400 méteres távolságba is pontosan kellett célozniuk gépkarabéllyal.

1596010295

„A sikeres lövéshez nyugodtság kell, például a légzésre folyamatosan figyelni kell" – mondja dr. Horváth Tibor ezredes. A HHK Katonai Vezetőképző Intézet igazgatója szerint a lövéseket egymás után, a fegyver rángatása nélkül kell leadni.

A pisztolyos gyakorlat esetében a cél közelebb van a lövést leadó katonához, akinek a fizikai képessége is sokat számít.

1596010295

Dr. Töll László ezredesnek sikerült kiválóan teljesítenie ezt a gyakorlatot. A HHK dékáni hivatal kiemelt vezető szakreferense úgy véli, hogy a katonai léthez hozzátartozik a fegyverek ismerete, használata és a szeretete is. „Mindannyiunk kaptunk annak idején egy alaposabb kiképzést, így ez egy ismeretmegtartó gyakorlanak tekinthető" – mondja az ezredes, aki szerint egy háborús konfliktus esetén akár ezt az állományt is be lehetne vetni, persze ehhez sűrűbben kellene végezniük hasonló feladatokat. „Egy átlagos képességű emberből is lehet jó lövész, ha megfelelő a látása, jó a kiképzője és a fegyvere, valamint sokat tud gyakorolni" – véli Töll László.  Az eredeti szakmáját tekintve fegyvertörténész ezredes szerint elég ritka, aki gépkarabéllyal és pisztollyal is egyaránt jól teljesít.

1596010296

„A gyakorlat közben egymást is tudjuk segíteni, ezáltal közösségépítő ereje is van egy ilyen eseménynek – mondja dr. Hornyacsek Júlia alezredes. A HHK műveleti támogató tanszék munkatársa szerint ez kihívás mindenki számára, hiszen az oktatóként dolgozó katonák nem használják mindennap ezeket a fegyvereket. Ugyanakkor tapasztalata szerint az oktatók igénylik is ezeket a gyakorlatokat, hiszen magabiztosabbá teszi őket és a hallgatókkal kapcsolatos empátia készségüket is növeli.

„Megismerjük a határainkat, hogy kinek milyen képességei vannak, és ezáltal tudjuk majd, hogyan számíthatunk egymásra a mindennapokban" – hangsúlyozza Hornyacsek Júlia.

1596010296

Bár 100 százalékos biztonság nincs, az éles lőgyakorlatokat mindig megelőzik az előkészítő foglalkozások, ahol a fegyverek működéséről tudhatnak meg információkat a résztvevők, akik a megfelelő mozdulatsorokat is gyakorolhatják, igaz ekkor még éles lőszer nélkül.

„Minden katona kötelessége, hogy az összes rendelkezésére álló eszközt mesteri módon tudja alkalmazni, és ez igaz azokra is, akik jelenleg oktatóként vagy hivatali munkatársként dolgoznak" – mondja Horváth Tibor. Az ezredes szerint már csak azért is érdemes komolyan venni ezt a feladatot, mert annak eredménye jelentősen befolyásolja az év végi teljesítményértékelést, ezáltal pedig az előmenetelt.

1596010296

Fotó: Szilágyi Dénes