Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonai szimulációs projektet fogadott el az Európai Unió

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. november 12. 22:22

Magyar katonai szimulációs projektet fogadott el az Európai Unió. Az Eurosim hatékonyabbá és olcsóbbá teheti a tagállamok haderőinek közös kiképzését.

 Elfogadták az első magyar projektjavaslatot az Európai Unió védelmi célú Állandó Strukturált Együttműködésének (PESCO) keretén belül – jelentette be a Nemzeti Védelmi Ipari és Védelmi Célú Fejlesztésekért, valamint a Haderő-modernizáció Koordinálásáért Felelős Kormánybiztos Titkársága. A Várpalota központtal megvalósítandó Eurosim kezdeményezés célja a résztvevő országok számítógépes szimulátorainak közös hálózatba kötése.

A magyar kezdeményezést a PESCO Titkárság előzetes állásfoglalását követően az EU Külügyi és Biztonságpolitikai Főképviselője, Federica Mogherini a közelmúltban sorolta az általa támogatott projektjavaslatok közé. Ezt követően a tagállami kormányok Állandó Képviselőinek Bizottsága, végül november 12-én a Külügyek Tanácsa vita nélkül fogadták el. A magyar projektjavaslatot német és lengyel támogatással nyújtották be, emellett Franciaország és Szlovénia részvételi szándékát, Görögország, Hollandia és Lettország pedig megfigyelői érdeklődését jelezte.

Az Integrált Európai Összhaderőnemi Többcélú Kiképzési és Szimulációs Központ (Eurosim) projekt célja egy európai uniós többnemzeti, összhaderőnemi műveletek leképezésére alkalmas szimulációs rendszer kialakítása a tagországok haderőinek közös kiképzése és gyakoroltatása érdekében – nyilatkozta Maróth Gáspár kormánybiztos. Hozzátette: a szimulációs rendszer alappillére egy olyan információbiztonsági követelményeket kielégítő adatkapcsolat, amely biztosítja az egymástól távol telepített szimulátorok valós idejű összekapcsolását. A megvalósítás és a nemzetközi együttműködés koordinációja érdekében, Magyarországon várpalotai székhellyel kialakításra kerül a program gerincéül szolgáló helyi, nemzeti szintű szimulációs központ. A képesség megteremtése nagymértékben hozzájárulhat a közös európai haderő létrehozására irányuló törekvések sikeréhez – tette hozzá.

A projekt összeállításában Nemzeti Védelmi Ipari és Védelmi Célú fejlesztésekért, valamint Haderő-modernizáció Koordinálásáért felelős Kormánybiztos mellett a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, a valamint a Magyar Honvédség Parancsnokságának Haderőtervezési Csoportfőnöksége működött közre.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye.)