Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés és gyászmise

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2018. szeptember 15. 17:25

Bár személye nem kapcsolódik szorosan az Osztrák-Magyar Monarchia hadtörténetéhez, de I. Ferencz József  feleségének, Wittelsbach Erzsébet királynőnek a magyar történelmi emlékezetben mégis kiemelt szerep jutott, így tragikus halálának 120. évfordulóját is megemlékezések kísérték.

1599192984
Mint ismert, a királynét Genfben, a Beau Rivage Hotel és a tavon közlekedő sétahajó állomása között szúrta le egy anarchista merénylő, akinek célja nem is Erzsébet, hanem egyszerűen egy előkelő származású személy meggyilkolása volt. Kísérői először nem is vették észre sérülését, csak amikor már a hajó fedélzetén összeesett, akkor derült ki, hogy végzetes a szúrás.

1599192984

A merénylet 120. évfordulóján – szeptember 10-én – a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár tagjai a királynő kedvelt tartózkodási helyén, Gödöllőn, az Erzsébet-parkban álló szobránál – amit 1901-ben lepleztek le – koszorúztak.  Ezt követően részt vettek a gödöllői Premontrei Apátság és a Kántorátus által a királyi kastély kápolnájában szervezett, az elhunyt királynéért felajánlott requiem misén, amelyet Kovács Ervin Gellért premontrei atya celebrált.

1599192984

Fotó: Dessewffy Zsolt