Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghirdették a XXVII. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. március 22. 10:18

Április 25-ig lehet jelentkezni a XXVII. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamra (International Military Observer Course − IMOC) − olvasható az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának felhívásában.  A tanfolyam részleteiről Nagy Róbert őrnagy, az MH Béketámogató Kiképző Központ kiképzési részlegvezetője beszélt a honvedelem.hu-nak.

Nagy őrnagy elmondta: a tanfolyam elvégzését követően a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses tisztjei lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, EU és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban szolgálatot teljesítsenek.

„A tanfolyamra, amelyet június 2. és 20. között tartanak Szolnokon, a külföldi hallgatók mellett a Magyar Honvédség állományába tartozó hivatásos és szerződéses tisztek jelentkezhetnek" – fűzte hozzá.

Az elméleti tananyagban szerepel például az ENSZ történetének, békefenntartó tevékenységének bemutatása, a békefenntartás alapelveinek ismertetése, a missziók megalakításának, létrehozásának folyamata, az ENSZ békefenntartó missziók általános felépítése, a kulturális különbségek kezelése, valamint a tárgyalástechnika alapjainak elsajátítása. A gyakorlati modulok között szerepel például aknaismereti foglalkozás, angol nyelvű hírváltás, elsősegélynyújtás, megfigyelés, illetve járőrözés.

1595968882
Nyáron huszonhetedik alkalommal rendeznek Nemzetközi Katonai Megfigyelői Tanfolyamot Magyarországon

A Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az ENSZ Békeműveleti Főosztály (UN DPKO) által elismert, akkreditált kiképzési rendezvény, mely minden tekintetben megfelel az ENSZ által támasztott szigorú kiképzési normáknak és követelményeknek. A tanfolyam végén olyan oklevelet kapnak a hallgatók, amelyet elfogadnak minden, az ENSZ által vezetett, fegyvertelen békefenntartó misszióban – mondta az őrnagy.

Magyarországon egyébként az első ilyen tanfolyamot 1997-ben tartották, és azóta közel 700 hallgató végezte azt el, akik fele magyar tiszt volt. A tanfolyam létszáma viszonylag alacsony − 30 főben van maximálva −, hiszen ez a létszám ad lehetőséget a hatékony oktatásra, tapasztalatátadásra és a tanulásra. A kurzus népszerűségét jól jelzi, hogy a kezdetektől napjainkig a világ 62 országból érkeztek katonák, hogy elvégezzék azt. A képzés 2001 óta zajlik a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban – tette hozzá.

A jelentkezők − főhadnagytól alezredesig − legalább ötéves csapattapasztalattal, érvényes jogosítvánnyal és minimum középfokú angol nyelvvizsgával kell, hogy rendelkezzenek, ráadásul 45 év a felső korhatár. A képzés nemzetközi, tehát fele-fele arányban vesznek részt rajta külföldi és magyar tisztek, akik három hétig foglalkoznak elméleti és gyakorlati modulokkal angol nyelven.

A pályázatra való jelentkezéshez szükséges még egy részletes szakmai önéletrajz, az állományilletékes parancsnok javaslata és a missziós adatlap.

A pályázatokat a szakmai bizottság május 2-ig bírálja el, az eredményekről pedig május 16-ig az illetékes parancsnok írásban kap tájékoztatást.

Fotó: archív

Címkékpályázat