Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkoszorúzták a Szent Korona megmentőjének sírját

Szöveg: Takács Vivien |  2013. november 1. 8:59

A Honvéd Koronaőrség katonái koszorúztak vitéz bankói Pajtás Ernő posztumusz vezérőrnagy, a királyi koronaőrség utolsó parancsnokának sírjánál a Farkasréti temetőben október 31-én.

Megemlékezésükön a koronaőrök halottak napja alkalmából, illetve az új koronaőrök avatási szertartásának részeként is tiszteletüket rótták le a hős elődök emléke előtt. A Honvéd Koronaőrség parancsnok-helyettese, Hennel Sándor őrnagy az ünnepi alkalomból felelevenítette Pajtás Ernő posztumusz vezérőrnagy kiemelkedő helytállását. „Ő volt a második világháború hányattatott időszakában az utolsó őrparancsnok, aki a Szent Korona menekítése során, esküjéhez híven megtette, amit megkövetelt tőle a haza" – mondta.

1595962257
Az idő igazolta, hogy helyes döntést hozott

„Pajtás Ernő a kommunista veszedelem elől, a szovjet frontvonal közeledte miatt Veszprém, Kőszeg és Velem érintésével Ausztria felé menekítette ki az országból a koronát. Salzburgtól húsz kilométerre, Mattsee városában volt az utolsó szálláshelyük, ahol végül amerikai fogságba estek. Kiemelkedően nagy volt a parancsnok felelőssége, de az idő igazolta, hogy helyes döntést hozott. Megőrzésre adta át a Szent Koronát az amerikai hadseregnek, így ennek megfelelően azt sohasem kezelték hadizsákmányként. Méltán olvashatjuk tehát sírján, hogy ő volt a Szent Korona megmentője. 1978-ban végül Jimmy Carter, az Egyesült Államok elnöke intézkedett a Szent Korona magyar népnek való visszaadásáról" – idézte fel az őrnagy Pajtás Ernő sírja előtt.

„A Szent Korona eszméje a végsőkig elkötelezetté teszi katonáinkat" – tette hozzá az őrnagy. „Normál katonai esküjüket kiegészítve a koronaőrök arra tesznek fogadalmat, hogy az életük árán is megvédik a Szent Koronát. A Szent Korona államiságunk alapja, vele kapcsolatos katonai hagyományaink ápolása az összetartozás és a bajtársiasság kovásza."

1595962257
Lerótták kegyeletüket

Kóczián Árpád tábori lelkész közös imádsága után a Farkasréti temetőben
még két egykori hős előd, Halász Gyula ezredes és Görgey Miklós ezredes
sírjánál rótták le kegyeletüket a koronaőrök.
Ezt követően a Fiumei úti temetőben Almásy Tádé Pál és Perényi Zsigmond országos koronaőrök sírhelyeit keresték fel, majd csendes imával folytatódott az ünnepi megemlékezés. A pestszentlőrinci temetőben végül vitéz Vitéz József hajdani koronaőr sírjánál tisztelegtek, aki a rendszerváltás utáni Magyarországon egyesületi formában élesztette újjá a koronaőr hagyományokat, és hosszú, kitartó munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2011-ben felállhatott a Honvéd Koronaőrség.

1595962258
Koronaőrök a hős példakép sírjánál

 Isten nyugosztalja a hősöket!

Fotó: Galovtsik Gábor