Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújult a Boconádi-síremlék

Szöveg: Löbl Eszter |  2018. május 28. 19:36

A napokban avatták fel Boconádi Szabó József altábornagy felújított síremlékét Kiskunfélegyházán, a Felső temetőben.

1599187641
A sír rekonstrukciójára a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatával pályázott az altábornagy halálának 125. évfordulója tiszteletére. A Csányi József polgármester vezetésével összeálló bizottság és egy kőfaragó cég együttes munkájának eredményeképp jött létre az új nyughely.

Az avatón Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott törrzsfőnöke ünnepi beszédében meghitt emlékezésre sarkallta a jelenlévőket, hiszen „az emlékezet tartja életben és örök mozgásban az utókor szeretetét, tiszteletét és viszi tovább a múlt értékeit, eredményeit." Szólt Boconádi Szabó József életéről, eredményeiről, felelősségteljes, példamutató magatartásáról, amivel állt egy életen át a haza szolgálatában. Köszöntőbeszédet mondott Kiskunfélegyháza polgármestere is, és a síremléket Hajagos Gyula esperes plébános is megáldotta.

1599187641
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vitéz őrnagya és az újraindított Ludovika Akadémia első parancsnoka a kaposvári alakulat névadója lett. A félegyházi születésű katona 1849. május 21-én, Budavár visszafoglalásánál az egyik elsőként csatába vonuló alegység parancsnoka volt. Nevét a z MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred jogelőd alakulata, a Kiskunfélegyházán állomásozó 64. Ellátó Zászlóalj vette fel példamutató életútjáért. Az újraavató eseményen az alakulatot Szikszai László alezredes, ezredparancsnok-helyettes képviselte.

„A dicsőséget karddal szerezte, s mégis büszkesége a hazáért viselt rablánc volt" – olvasható a síremléken.

1599187641
Fotó: a szerző felvételei