Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megyei szintű együttműködés

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző |  2019. szeptember 26. 15:26

Adott esetben a NATO-szövetségesi kötelezettségeinkből adódó igények nem ismernek megyehatárokat. Akár a fenti megállapítás is lehetett volna a mottója a Fejér és Veszprém megyei védelmi bizottságok, közös befogadó nemzeti támogatási törzsvezető gyakorlatának, amelyet szeptember 26-án hajtottak végre az MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs központjában.

1596069125

A gyakorlat elképzelt forgatókönyve egyáltalán nem tudományos-fantasztikus irodalomba illő, sőt. Az elmúlt években ugyanis egyre gyakrabban érkeznek hazánkba különböző NATO-szövetséges országok kisebb-nagyobb alegységei, alakulatai, hogy közös gyakorlatokat hajtsanak végre a haderő központi lő -és gyakorlóterén. De egyébként is bármikor előfordulhat, hogy a regionális biztonság érdekében befogadó nemzeti támogatást kell nyújtatnunk szövetséges csapatoknak – miként ez a két szomszédos megye közös gyakorlatának elképzelt forgatókönyvében meg is valósult. Természetesen ilyenkor a Magyar Honvédség mellett számos más rendvédelmi szerv és civil szervezet is részt vesz a kijelölt feladatokban.

1596069125

Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke és dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy noha megyei szinten több ízben hajtottak már végre hasonló gyakorlatot; a két megye között ilyen együttműködésre még nem volt példa. Mint mondták: az illegális bevándorlás, valamint a terrorizmus jelentette fenyegetettség igenis megköveteli a regionális szintű együttműködést.

1596069125

Vokla János ezredes, az MH BHK parancsnoka kiemelte: a gyakorlat tervezői nem csupán földrajzi elhelyezkedése miatt választották Várpalotát helyszínnek, hanem elsősorban azért, mert a haderőben egyedül itt található meg az a fajta szimulációs képesség, melynek köszönhetően a gyakorlatot sikeresen lehet lebonyolítani.

1596069124
Címkékkatasztrófa