Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenkinek van feladata a határ védelmében

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. október 9. 18:20

Minden polgárnak van feladata abban, hogy Magyarország határai biztonságban legyenek – mondta dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára október 9-én, hétfőn a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent, „Őrzők, vigyázzatok a határra!” című könyv bemutatóján, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1596039697

A helyettes államtitkár szavai szerint Szent Istvánban elsősorban azt tisztelik, hogy létrehozott egy államot, ugyanakkor ennek egyik feltétele egy államszervezet megalkotása volt, amely mindig átlátta, hogy mi történik az országban. „Egy állam enélkül nem maradhat fenn, ahogy a Római Birodalom sem maradhatott fenn" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ha a vezetők nincsenek már tisztában azzal, mi zajlik egy adott ország területén vagy a határvidéken, akkor kicsúszik a kezükből az irányítás. „Mindenkinek van feladata a nemzet értékeinek megvédésében, azoknak a határoknak a védelmében, amelyek a magyarságunknak az alapjai" – emelte ki.

1596039698

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a most megjelent kötet témáját rendkívül időszerűnek nevezte, mert – mind fogalmazott – napjainkban a határ védelme és az állam szerepe ebben nagyon érdekes kérdés, amiről viták zajlanak. Hozzátette, sokan úgy érzik, jó, hogy átjárhatóak a határok az Európai Unióban, ugyanakkor például a mostani migrációs helyzetben ez egyre több emberben kérdőjeleződik meg. Pogácsás Tibor úgy vélte, a könyv ugyan egy történelmi áttekintés, de egyben iránymutatás is, hogy mi a kötelessége az egyénnek és a közösségnek.

1596039698

Pósán László országgyűlési képviselő, a könyv egyik szerkesztője azt mondta: a kötet az ókor végétől az újkorig vizsgálja a különböző határőrizeti rendszereket és azok szerepét az adott társadalomban. A határ védelmének kérdése lényegében egy állam szuverenitásának az alfáját és ómegáját jelenti. A kötet feltárja az európai történelmi sajátosságokat és külön kitér a magyar helyzetre is. Külön vizsgálja például a középkori sáncfalakat, a későbbi védműveket, vagy a magyar gyepűkapukat. Hangsúlyozta, hogy a történelemből kitűnik, mindenhol és mindig odafigyeltek a határokra, azokat igyekeztek megerősíteni; ahol ezt nem tették, ott hamar problémák adódtak. Ez utóbbira jó példa a Nyugat-Római Birodalom összeomlása, amiért a betelepített barbár hordák is felelősek voltak. „Ha a határokat nem védik, akkor gyakorlatilag nincs erős, értelmezhető politikai hatalom sem" – tette hozzá.

1596039698

A könyvet a kiadvány egyik szerzője dr. Iszasegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott vezetője mutatta be az érdeklődőknek.

1596039698

Benkóczy Zoltán, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője beszédében hangsúlyozta: az általa vezetett cég is tenni szeretne a biztonságért a maga eszközeivel. „Feladatunk, hogy ezen könyvön keresztül hívjuk föl embertársaink figyelmét arra, hogy hazánk biztonsága mennyire fontos és adott történelmi esetben milyen törékeny" − mondta. Küldetésnek nevezte, hogy a kiadványok segítségével minél több emberhez eljusson a hon védelmének üzenete, legyen szó jogi szempontból való megvilágításról, történelmi aspektusról vagy a Magyar Honvédség valamely alakulatáról.

1596039698

A könyvbemutatón elhangzott az is, hogy a vaskos, 912 oldalas kiadványon összesen négy szerkesztő és 33 szerző dolgozott.

A rendezvény végén Vigh Mihály, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs ágazati igazgatója mondott pohárköszöntőt.

1596039699

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária