Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Modernizálódó radarrendszer

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. február 8. 7:08

A légtérellenőrzési képesség javítása érdekében a modern, állandó telepítésű radarok mellé réskitöltő, valamint mobil háromdimenziós radarállomások beszerzése van napirenden, amelyek minden körülmények között biztosítani tudják az ország légterének ellenőrzését – hallhattuk Veszprémben, a rádiótechnikai csapatok napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen, február 6-án.

Az MH 54. Veszprém Radarezred rendezvényén felolvasták dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelét. Elhangzott: a radaros katonák munkája az állandó információszerzés és annak továbbítása, annak érdekében, hogy országunkat meglepetésszerű fenyegetés ne érhesse.

 

1599181671

„Ez nem pusztán szakmai felkészültséget kíván, melynek elsajátítása hosszú tanulási folyamatok eredménye, melyet önök már magukénak tudhatnak, hanem elkötelezettséget e fegyvernem iránt. Feladataik nem olyan látványosak, mint más fegyvernemeké, hiszen a színfalak mögött dolgoznak, de ismeretes, hogy önök békeidőben is harcfeladatot hajtanak végre ugyanúgy, mint minősített helyzetben" – írták.

A levél írói leszögezték: a radartechnikai szakterület napjainkban az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat – ezt szem előtt tartva a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program gondoskodik arról, hogy a szakterület a kor követelményeinek megfelelő eszközökkel végezhesse felelősségteljes munkáját. A légtérellenőrzési képesség javítása érdekében a modern, állandó telepítésű radarok mellé réskitöltő, valamint mobil háromdimenziós radarállomások beszerzése van napirenden, amelyek minden körülmények között biztosítani tudják az ország légterének ellenőrzését.

 

1599181671

Tervek szerint az ünnepi beszédet Márky-Zay Lajos, okleveles csillagász, a Bay Zoltán Tehetséggondozó Intézet kuratóriumi elnöke mondta volna, de sajnálatos betegsége miatt beszédét Zentai László ezredes, az alakulat parancsnoka olvasta fel. Hallhattuk többek között, hogy régen az emberi szemet is egyfajta radarként képzelték. A tudós ismertette a hallgatósággal Bay Zoltán munkásságának jelentőségét, kiemelve, hogy a radarcsillagászat azóta óriási fejlődésen ment már keresztül. Felelevenítette azt a legendát is, amikor egy amerikai tudományos konferencián Bay Zoltán találkozott Neil Armstronggal. Armstrong a kézfogást követően így szólt a magyar tudóshoz: „Úgy tudom, hogy ön már előttem elérte a Holdat".

Az ünnepi állománygyűlésen Zentai László ezredes összesen harminchat főnek adott át elismerést. A rendezvényt a Honvéd Együttes műsora zárta.

Fotó: a szerző felvételei