Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozdulatlan legendák

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. május 20. 17:35

A honvédelem napja alkalmából, valamint áldozatos szolgálatukért Székesfehérvár önkormányzata gálaműsorral köszöntötte a városban települt alakulatok katonáit május 19-én, csütörtökön este.

1596013832

A Vörösmarty Színházban rendezett gálán Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: amikor „szembenézünk a múltunkkal, számolnunk kell a jövőnkkel is."

„Történelmünk folyamán, a hit és az önbizalom erejével, tragédiák sorából kellett felállnunk. A folyamat olykor fényes diadalba torkollott – gondoljunk csak Buda várának dicsőséges visszafoglalására. Nemzetünk megmaradásának érdekében emlékeznünk kell történelmünkre" – szögezte le a miniszterhelyettes. Kiemelte: honvédjeink minden időben teljesítették a kötelességüket, még akkor is, ha ez súlyos áldozatokkal járt. Vargha Tamás szerint ugyanilyen áldozat a jelenben egyrészt maga a szolgálat, másrészt pedig határaink védelme is.

1596013832

„A múlt kötelez – a hazát meg kell védeni. A Magyar Honvédség szolgálata mindenkinek biztonságot és nemzeti öntudatot ad" – zárta beszédét az államtitkár.

A gálaműsor keretében dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a város által alapított Sipos Gyula-díjat adott át Fucsku Sándor vezérőrnagynak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság korábbi parancsnokának, aki jelenleg Ulmban, a Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság (Multinational Joint Headquarters) parancsnokhelyetteseként teljesít szolgálatot. A tábornok többek között kiemelkedő katonai pályafutása, valamint 25 éven keresztül tartó fehérvári szolgálata miatt érdemelte ki az elismerést. Méltatásában elhangzott többek között, hogy Fucsku Sándor vezérőrnagy mindig is szem előtt tartotta a honvédséggel együttműködő civil szervezetek támogatását, és számtalan esetben járult hozzá a régió katonamúltjának megismertetését célzó kiadványok, programok támogatásához.

1596013832

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége által alapított Gyuricza Béla-díjat ez alkalommal Ruff Ferenc nyugállományú ezredes, a győri alszervezet vezetője vehette át a szövetség elnökétől, Szelekovszky Ernőtől, valamint Görög István alelnöktől.

1596013833

A gálaműsorban a közönség az Alba Regia Táncegyüttes Mozdulatlan legendák című, animációval, zenével és narrációval színezett táncjátékát láthatta, mely a városban található köztéri szobrok alakjaiból kiindulva vezette végig a nézőket a magyar (had)történelem ikonikus korszakain. A tánc formanyelvét felhasználva megelevenedtek különböző korok katonaéletének epizódjai is.

1596013833

Fotó: a szerző felvételei