Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt, jelen, jövő

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. december 17. 16:28

Mária Terézia 256 évvel ezelőtt rendeletben határozta meg a 39. Császári és Királyi Gyalogezred felállítását, melynek megvalósítása gróf erdődi Pálffy János nevéhez fűződik. Erre emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái csapatünnepükön. Az alakulat 1. lövészzászlóalja 2011 februárjában vette fel az elődök hadrendi számát, s ekkor kapta meg Hende Csaba honvédelmi minisztertől a legendás sárga lobogót.

1595946612

Az ünnep reggelén több mint háromszáz katona sorakozott fel a debreceni Kossuth-laktanyában, ahol a csapatzászló felvonása után Vantal Zsolt alezredes, a zászlóalj parancsnoka hangsúlyozta: „Mindig nagy tisztesség volt az ezred katonájának lenni, s nagy felelősség a zászlóaljhoz tartozni."

A csapatünnep részeként leleplezték a 39. Császári és Királyi Gyalogezred emléktábláját is, amelyen a következő idézet olvasható: „Van híred és temetőd, egykori hős regiment. Érzé Nagy Frigyes is vele vívó fegyvereid élét, és lobogóid előtt egy Bonaparte megállt…"

Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka az avatáson kiemelte a lövészzászlóalj színvonalas, az elődök örökségéhez méltó munkáját.

1595946612

A rendezvény a Medgyessy sétányon, a gyalogezred monumentális emlékművénél folytatódott, ahol a zászlóalj és a dandár parancsnoka, valamint Debrecen aljegyzője, Fauszt Zoltán helyezték el az emlékezés virágait.

A csapatünnep alkalmából Hende Csaba honvédelmi miniszter levélben köszöntötte a 39. lövészzászlóalj katonáit.

Vantal Zsolt parancsnok ezen a napon adta át Az év katonája-kitüntetéseket is: a zászlóaljtörzsből Petruska István őrnagy, a törzsszázadból Mózes Sándor szakaszvezető, az 1. századból Csákányos Zoltán szakaszvezető, a 2. századból Balogh Csaba főtörzsőrmester, a 3. századból Csengeri István őrvezető, a logisztikai századból Szalóki János szakaszvezető, míg az aknavetőszakaszból Farkas Csaba szakaszvezető vehette át a zászlóalj címerével díszített pajzsot.

1595946613