Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csupán a katonahősökre emlékeztek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. május 29. 13:22

Nemcsak azokból lettek, vagy lehettek hősök, akik harcoltak, hanem azokból is, akik például a hátországban maradva áldozták fel életüket a hazáért – hangsúlyozta Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, légierő haderőnem megbízott főnöke Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve Plébániatemplom kertjében, a hősök napja alkalmából rendezett megemlékezésen, május 29-én.

1596014194

Szűcs Pál ezredes szerint a magyar történelem sajnos nemcsak győztes, de vesztes csatákban is bővelkedik. Mint mondta, a 20. században nem volt olyan család, amely ne gyászolta volna saját hősét vagy hőseit, kiknek nevét a még a legkisebb településen is kőbe vésték.

„A mai napon nem csupán a katonahősökre kell emlékeznünk, hanem az elmúlt évszázadok civil hőseire is. Szerencsére a jelenben a hősiesség fogalma nagy részben átértékelődött, katonáinknak nem a harcmezőn kell helytállniuk, és a kiképzés során is a minél biztonságosabb szolgálatellátásra készítjük fel őket" – húzta alá az ezredes.

1596014195

Hebling Zsolt, a Kelet-Balatoni Térség Önkormányzati Társulás elnöke, egyben Alsóörs polgármestere köszöntőjében kiemelte: a történelmünk során életüket vesztett hősök hiánya örök sebhely a haza lelkén. Hozzátette: emlékük minden évben ehhez az emléktáblához vezeti lépteinket. Az elnök figyelmeztetett arra, hogy egy nemzet akkor indul hanyatlásnak, ha a hazaszeretet meggyengül – ezért is fontos az emlékezés, a hagyományok ápolása és a fiatalok nevelése.

1596014195

Az emlékműnél a megemlékezés koszorúját helyezte el többek között Szűcs Pál ezredes, Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, Kálóczi Zsolt ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ hadműveleti központjának parancsnoka, illetve Szécsi Ferenc plébános, kisegítő katolikus tábori lelkész.

1596014195

A megemlékezésen közreműködött az MH Légierő Zenekar Veszprém.

Fotó: a szerző felvételei