Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország rendkívüli fegyverkezésbe kezd

2014. március 10. 12:34

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Címlapon adja hírül A Nap a megrázó bejelentést, hogy „Drágább lesz a stempli!". A Pesti Napló a már napok óta mindenki foglalkoztató orosz mozgósításról ír. Az újság szerint a német sajtó által kényszeresen keltett félelemnek nincs alapja: „ha Oroszország magatartása csakugyan ellenünk, vagy Németország ellen irányulna, bizonyára nem kellene mesterségesen izgatni a közvéleményt a háborúra."

Ugyanebből az írásból kiderül, hogy Németország rendkívüli fegyverkezésbe kezd.
Ám a magyar sajtó arra is rávilágít, hogy a németek fegyverkezése a Monarchiára is kihat, ami egyenesen romba döntheti hazánk amúgy is instabil gazdaságát. „A mi millióinkat Németország miatt kell odadobni a hadseregnek és mi azért provokáljuk az orosz kolosszust, hogy Németország esetleg leszámolhasson vele."

A Népszava beszámol arról, hogy az orosz hadsereg létszáma növekedik. A cár azt kívánja, hogy három éven belül 408 ezer emberrel bővüljön a harcoló katonák száma.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595968261

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle