Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nőnapi konferencia a Magyar Tudományos Akadémián

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Ruzsa István |  2020. március 6. 12:31

Az év minden pillanatában ki kell mutatnunk a nők iránt érzett tiszteletet és megbecsülést – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter március 6-án Budapesten, a „Női erő – a nők ereje és védelme” című konferencián.

1596076823

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női Unió idén is megrendezte hagyományosnak számító nőnapi konferenciáját. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett szimpózium elsődleges célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar lányok, nők, asszonyok sokszínű családi és társadalmi szerepvállalására, egyben védelmére is, hiszen – mint a szervezők fogalmaztak – „leggyakrabban ők az áldozatai a kapcsolati erőszaknak, a testi-lelki bántalmazásnak, s mert a gyermekvállalással vagy épp egy beteg, idős családtag gondozásával nemegyszer olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor a munka-magánélet kényes egyensúlya könnyen és radikálisan felborulhat".

A rendezvényt megnyitó beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter rámutatott: bár március 8-a kiváló alkalom arra, hogy a férfiak kifejezzék tiszteletüket a nők iránt, valójában minden nap éreztetni kell velük, mennyire fontosak és nélkülözhetetlenek. Mint fogalmazott, a nő társadalomban és világban betöltött példamutató szerepéről sok helyen és sokan megemlékeztek már, ám ugyanennyi figyelmet kell fordítani a mindennapok nőire, akik az elszántság, a féltő akarat, a gondoskodás élő szimbólumai, s akik felé az év minden pillanatában ki kell mutatni a tiszteletet, megbecsülést és szeretetet.

1596076823

A tárcavezető hangsúlyozta: napjainkra hazánkban a női sztereotípiák szertefoszlani látszanak. „A nők ott vannak egyenruhában a hadseregben, nemcsak az irodákban, nemcsak a műtőasztaloknál, kórházi ágyak mellett, hanem a missziókban is, Irakban, Afganisztánban, ott, ahol háborús körülmények vannak. Ez is azt igazolja, hogy ez a hatalmas erő jelen van minden hölgyben, minden nőben" – mondta Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter beszédét követően Süli János tárca nélküli miniszter, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, valamint Dunai Mónika országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.

A konferencián Bíró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, valamint Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke tartott előadást, az azt követő kerekasztal beszélgetésen pedig Sebestyén Júlia, Európa-bajnok műkorcsolyázó, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője, Lánczi Tamás politológus, Breyer Helga endokrinológus és Orosz Barbara műsorvezető osztották meg gondolataikat.

GALÉRIA