Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugállományú találkozó a jubiláló laktanyában

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. szeptember 7. 14:49

Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred éppen 40 évvel ezelőtt átadott laktanyájában rendezték meg a nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek idei országos találkozóját.

http://raketaezred.hu/index.php/hirek/friss-hirek/967-jubilalo-laktanya-fogadta-a-nyugallomanyu-talalkozo-resztvevoit
1596019267

A Magyar Honvédségben példaértékű az a rendezvény, amely keretében – minden év szeptemberének első péntekén – a légvédelmi rakéta- és tüzér fegyvernem nyugállományú és aktív katonái, valamint családtagjaik találkozhatnak egymással. A hagyományos találkozón ezúttal is  Kalocsa, Keszthely, Jánoshalma, Székesfehérvár, Veszprém, Nagyoroszi, Mezőfalva, Sárbogárd, Nagytarcsa, Lenti, Nagykanizsa, Budapest, Győr egykori „légvédelmis" alakulatainak katonái vettek részt, de a rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a vadászrepülő fegyvernem nyugállományú képviselői is.

1596019268

A megjelenteket Könczöl Ferenc alezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, aki bemutatta az ezred új vezetését, beszélt a szervezeti felépítésről, valamint a már elvégzett és a katonák előtt álló főbb feladatokról is. Elhangzott: a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelése mellett sikeres volt a NATO képességellenőrzés,  valamint a különböző gyakorlatokon való részvétel is. Mindezek mellett – az korábbi évtizedek gyakorlatának megfelelően – továbbra is nagy hangsúlyt fektettek a hagyományápolásra és az alakulat népszerűsítésére is.

1596019268

A találkozón Dogossy Károly nyugállományú alezredes személyes hangulatú élménybeszámolójában emlékezett a kezdetekre, a 40 évvel ezelőtti eseményekre, a likócsi laktanya építésére, birtokbavételére. Felidézte azt az 1976. augusztusi napot, amikor először lépte át az újonnan épült laktanya kapuját, azzal a feladattal, hogy megszervezze a később felálló ügyeletes szolgálatokat, átvegye a helyiségeket.

A rendezvény – az alakulat emlékparkjában – a fegyvernemi kopjafa megkoszorúzásával és az elhunyt bajtársak emlékére mécsesgyújtással folytatódott.

1596019268