Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugállományúak kérték

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. október 13. 16:01

A honvédek jogállására vonatkozó új törvényről kértek információt a kalocsai nyugállományú klubok tagjai. A jogszabályok rájuk vonatkozó változásairól az érintettek október 7-én „első kézből”, a kecskeméti érdekvédelmi iroda vezetőjétől valamint a repülőbázis jogi és igazgatási főnökétől kaptak tájékoztatást.

1595961348

A július 1-jén hatályba lépett, a honvédek jogállásáról szóló törvényt, ennek végrehajtására vonatkozó honvédelmi miniszteri rendeleteket és a korábbi jogszabályokhoz képest bekövetkezett változásokat ismertette a helyi nyugállományú egyesületek összevont klubfoglalkozásán Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katona Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője Kalocsán.

A tájékoztatót a 24. Harckocsiezred Baráti Kör Egyesület, a Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, valamint a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete tagjai kérték. Az érintettek lehető legrészletesebb tájékoztatása érdekében a jogszabályok ismertetését és azok értelmezését dr. Szabó Gábor alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis jogi és igazgatási főnöke vállalta magára.

1595961348

Figyelembe véve a megjelentek érdeklődését, a tájékoztatójukban mindketten a nyugdíjas katonák és a volt polgári alkalmazottak segélyezésének rendjére, a részükre adható pénzügyi támogatás mértékére, az üdülési lehetőségekre, az egészségügyi ellátás rendszerében történt változásokra, az idősotthoni elhelyezés költségeire és a katonai temetésekre vonatkozó kegyeleti jogszabályok értelmezésére helyezték a hangsúlyt.

***

Az első katonai szervezet – egy katonai kórház – 1849-ben települt rövid időre a városba, a Foktői úti és a Miskei úti laktanyák csak majd’ száz év múlva készültek el. Kalocsa „aranykorában" közel négyezer sorkatona és legalább kétezer hivatásos tiszt és tiszthelyettes szolgált itt, ma egy raktárbázis van a helyőrségben. Kalocsa szerepe a paksi atomerőmű üzembe állítását követően értékelődött fel. Egy esetleges támadás esetén ugyanis az erőmű védelme az itteni katonák feladata lett volna. Bóna Pál nyugállományú alezredes „Kalocsa, a katonaváros" című dolgozatából kiderül, hogy 1950-től tizenegy magyar és egy szovjet alakulat állomásozott itt, de a város nevének hallatán mégis az MN 37. Budapesti Forradalmi Ezred és az MN 1549 Harckocsiezred jut mindenkinek az eszébe – ezekben a laktanyákban folyt az előfelvételisek kiképzése. A harckocsizóknál a műszaki érdeklődésű fiatalok, a lövészeknél pedig a leendő jogászok és bölcsészek töltötték le a sorkatonai idejük első tizenegy hónapját. Sok, mára ismertté vált politikus, színész és sportoló szolgált a helyőrségben.

1595961349

Fotó: a szerző felvételei