Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oktatói csereprogram a nemzetközi béketámogatás szolgálatában

Szöveg: Bolesza Róbert őrnagy |  2018. július 5. 6:45

Zárógyakorlatához érkezett az ENSZ nemzetközi katonai megfigyelői, törzstiszti és katonai tanácsadói felkészítést is magába foglaló United Nations Military Experts on Mission (UNMEoM) tanfolyama.

1599189870
Az osztrák, német, svájci és holland béketámogató kiképző központok szervezésében zajló tanfolyamon 41 ország 147 katonája vesz részt, mint hallgató és oktató. A gyakorlatra történő felkészítést a kiképző központok egy időben, de négy különböző helyszínen és országban hajtják végre. Az MH Béketámogató Kiképző Központ idén két oktatóval járul hozzá a nagyszabású rendezvényhez a nemzetközi oktatói csereprogram keretében. Németországban Bolesza Róbert őrnagy a German Armed Forces United Nations Training Centre, Hammelburg kiképző központban, míg Ausztriában Szűcs Gábor nyugállományú alezredes az Austrian Armed Forces International Centre, Götzendorf kiképző központban támogatja a felkészítést.

1599189870
Az idei nyolcnapos zárógyakorlat különösen fontos, hiszen éppen tíz éve rendezik meg közösen a nemzetközi békeműveleti felkészítést lezáró, úgynevezett Four – Peace Central Europe (4-PCE) gyakorlatot, amely a Boden-tó környékén, mintegy 400 négyzetkilométeren zajlik jelenleg is Ausztria, Németország és Svájc területén. A zárógyakorlat megnyitóját a németországi Lindau város egyik patinás terén rendezték a négy ország különböző szintű katonai képviselőinek jelenlétében, ahol többek között a holland és német kiképző központok parancsnokai is beszédet tartottak.

1599189870
A június 18-án kezdődött UNMEoM 2018 elnevezésű tanfolyam július 6-ig tart, sikeres elvégzését követően a résztvevők az ENSZ által akkreditált oklevelet vehetnek át, amely feljogosítja őket arra, hogy a világ számos válságövezetében zajló béketámogató műveletben vegyenek részt.