Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ombudsman: a vírussal kapcsolatos intézkedések a maximumot mutatják

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Kertész László |  2020. április 22. 18:07

„A vírussal kapcsolatos intézkedések a maximumot mutatják” – fogalmazott dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison tett látogatásán április 22-én, szerdán.

1596078410

Az alapvető jogok biztosát dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka és Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka fogadta a szolnoki helikopterbázison. Koller József dandártábornok rövid tájékoztatót tartott a bázis rendeltetéséről és feladatairól. Az általános ismertetőn túl a parancsnok kitért a bázison bevezetett rendszabályokra és a koronavírussal kapcsolatos eljárásrendek betartására. A helikopterbázis és a helyőrség parancsnoka arról is szólt, hogy a vírushelyzetre való felkészülést már február közepén elkezdték. A megbeszélésen szóba került, hogy tizennégy napos rotációban biztosították a szolgálatok elkülönítését, a szervezet folyamatos működése érdekében pedig a váltások nem találkoznak egymással. „A jól kialakított rendszernek köszönhetően egy esetleges megbetegedés sincs kihatással a vírus a szolgálat ellátására" – hangsúlyozta a dandártábornok.

A parancsnok előadásában kitért a fertőtlenítő takarítások gyakoriságára, a védőtávolság betartására, a beléptetési ellenőrzés rendjére és szigorítására, az étkezőkben bevezetett turnusokra, valamint az egészségügyi szakállomány feladataira. „A bázisra érkező áruk átvétele céljából – elkülönített helyen – átvevő pontokat alakítottunk ki, a feladatot ellátó állományt pedig védőeszközökkel láttuk el" – fogalmazott. Koller dandártábornok szólt a rendezvények korlátozásáról, valamint az objektumok környékén és a köztereken biztosított rendészeti jelenlétről is.  

1596078410

A parancsnokok kíséretével dr. Kozma Ákos, valamint dr. Varga Réka, az alapvető jogi biztos hivatalának főtitkára, dr. Wildner Domonkos rendészeti igazgató, Mikula Andrea sajtófőnök és Borbély Csenge személyi titkár megtekintették a preventív izolációs helyiségeket, ahol a határmenti szolgálatra készülő katonákat különítik el. A delegáció tagjai szemügyre vették a fertőtlenítő anyagokat és felszereléseket, a fertőtlenítő feladatra kijelölt és besorolt gépjárműveket, valamit a hajózó és a tiszti étkezdét.

„Mandátumom megkezdése óta folyamatosan jó és szoros együttműködésben dolgozunk a Honvédelmi Minisztériummal. Ennek keretében már az elmúlt negyedévben is jó néhány laktanyát, illetve kiképzést látogattam meg. A mostani eseménynek is ez adta az apropóját.  Megismertem a bázis működését, megnéztem a COVID-19 vírussal kapcsolatos megelőző intézkedéseket. Eredményes délelőttön vagyunk túl, igyekeztem a kérdéseimet feltenni, és mindenre megfelelő és kimerítő választ kaptam" – árulta el érdeklődésünkre dr. Kozma Ákos. Az alapvető jogok biztosa úgy fogalmazott: megtisztelő látogatáson van túl, komoly szakmai előkészületeket és felkészültséget tapasztalt. „Azt gondolom, hogy a vírussal kapcsolatos intézkedések a maximumot mutatják. Összességében mindennel meg vagyok elégedve. Külön köszönöm a lehetőséget, hogy ebben a helyzetben is megtudtam nézni a bázis működési rendjét" – hangsúlyozta.

Az Ittebei Kiss József hadnagy nevét viselő laktanyában tett látogatást követően az ombudsman és kísérői megtekintették a városban járőröző katonákat, akik a közbiztonság és közrend fenntartását támogatják, valamint erősítik a lakosság biztonságérzetét a koronavírus-járvány idején.

GALÉRIA