Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrzők, vigyázzatok a határra!

Szöveg: Kun-Orosz Adrienn |  2019. január 15. 8:06

A Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem rendezvénysorozat részeként tartott előadást január 10-én Fórizs Sándor nyugállományú rendőr dandártábornok Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1599198067
A Honvéd Határőrség felállítása és tevékenysége 1945-1950 között című előadással folytatódott a Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem című sorozat csütörtök délután. A szabadegyetem résztvevőit Nagy László nyugállományú ezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság szakértője köszöntötte, aki elmondta: az elmúlt nyolc év első határőr témájú előadását hallhatják majd.

1599198067
Fórizs Sándor nyugállományú rendőr dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára könyvajánlóval kezdte előadását. Tragédiák sorozatának nevezte az ötéves időszakot, majd részleteiben mesélt a felállítás körülményeiről, illetve a szervezet tevékenységéről is. Mint felidézte, a második világháború végeztével viszonylag zavaros időszak következett Magyarország történelmében. A határőrség megszervezését a Honvédelmi Minisztérium 1945. február 23-án kiadott rendelete alapján kezdték meg, felállítása végül három ütemben történt meg. Feladatrendszere is sokat változott a címben említett öt év alatt, hiszen mindig a változó körülményekhez kellett alkalmazkodni.

A szabadegyetem résztvevői a Gobelin teremben tartott előadás zárásaként kérdéseket tehettek fel a Honvéd Határőrséggel kapcsolatban.

1599198067
A szerző felvételei