Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokváltás az MH Béketámogató Kiképző Központban

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Gerő Péter |  2020. július 17. 9:00

Ünnepi állománygyűlésen vette át Kiss Róbert ezredes az MH Béketámogató Kiképző Központ központparancsnoki beosztását és csapatzászlaját július 16-án, csütörtökön Szolnokon.

1596082403

Elődje, Rédei Róbert alezredes korábban a missziós felkészítések és nemzetközi tanfolyamok felelőseként sokrétű feladatot látott el, majd 2019 júliusában került a megbízott központparancsnoki beosztásba. Akkor kitűzött céljának, a magas színvonalú, fegyelmezett szakmai munkának maradéktalanul eleget tett. Beszédében köszönetét fejezte ki a kiképző központ állományának. A központparancsnoki beosztás átadását követően központparancsnok-helyettesként fogja segíteni az alakulat munkáját.

Utódja, Kiss Róbert ezredes 30 évet töltött a légierő szolgálatában repülőmérnökként, ebből 14 évet az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományában és 16 évet az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kötelékében, melyből az utolsó kilenc évet törzsfőnöki beosztásban.

„A parancsnoki beosztás átvétele a katonai pálya egyik meghatározó állomása, ami egyrészt bizalom az elöljáróktól, másrészt megtiszteltetés – melyet ezúton is köszönök – és egyben hatalmas felelősség. Ezen kihívást pozitívként élem meg, és vallom, hogy a változás megújulást hoz az ember életébe"mondta beszédében Kiss Róbert ezredes.

1596082404
1596082404
1596082404

Ezt követően Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész fohászt mondott az alakulatért, majd Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka köszöntötte a résztvevőket.

„A központ 16 éve alatt egyedülálló eredményeket ért el a nemzetközi kapcsolatok terén: állandó érdeklődés a tanfolyamok iránt, jól működő, gyümölcsöző vendégoktatói együttműködések. Rédei alezredes korábbi zászlóaljparancsnoki beosztásaiból vezetői tapasztalattal felvértezve, megbízással vette át a parancsnoki teendőket, és most egy hasonlóan tapasztalt, vezetői múlttal bíró katonának adja át a stafétát. Kiss ezredes eddig a légierőben szolgált, de biztos vagyok benne, hogy egy ilyen remek alakulat élén a szárazföldön is a fellegekben érzi majd magát"mondta Baráth István dandártábornok.

1596082404

A beszédeket követően Kiss Róbert ezredes felavatta László Dániel Magyar katona a végeken túl (Afganisztán) című festményét, amely a magyar békefenntartók emlékére létrehozott gyűjteményt gyarapítja. Az alkotás 2019-ben „A haza szolgálatában – szabadságunk védelmében" elnevezésű művészeti pályázaton szerepelt, melyet a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály szakmai irányításával az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága hirdetett meg. A festmény mondanivalója megérintette a személyi állományt, hiszen egy mindennapi hőst láttat.

Az ünnepi állománygyűlést követően Kiss Róbert ezredes kérdésünkre azt is elárulta, mire a legbüszkébb eddigi munkája során: „Egy katona, egy főtiszt életének legfontosabb része az, amikor önálló katonai szervezet parancsnokaként a csapatzászlót meglengetheti a személyi állomány előtt. Most, jelen pillanatban erre vagyok legbüszkébb".

GALÉRIA