Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pichon a hármas szövetségről, külügyminiszterek Albániáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 18. 20:53

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Pichon volt francia külügyminiszter cikket írt a hármas szövetségről és a hármas ententéről. „A népek szövetkezését valamely közös cél elérése, a közös érdekek és szükségletek hozzák létre. Franciaország, Oroszország és Anglia között olyan sok érdekszál van, és ezeknek az érdekeknek a közösségét mind a három nemzet aláírásokkal való megerősítése nem fogja szorosabbá tenni a népek harmóniáját."

A Népszava a külügyminiszterek találkozójáról értekezik. A lap szerint az olasz és az osztrák külügyminiszter főként az albán kérdésről tanácskozik, ám a szerkesztők szerint a bizalmas „beszélgetésekben" mással is foglalkoznak. Albániában a helyzet változatlanul veszedelmes, és az albánok a hatalmak beavatkozását kérik. „A fejedelemség déli határán állítólag új vihar van készülőben, és félő, hogy olyan dolgok történhetnek, amelyek egy pillanat alatt szükségessé tehetik a nagyhatalmak energikus diplomáciai beavatkozását."

„Az albán hazafiak hangos szóval fordulnak Európa közvéleményéhez, mert az északi határ nem nyugodt. Turkhan basa biztosította magának Ausztria-Magyarország és Olaszország segítségét. Durazzóba és Valonába folyamatosan sok hadiszer érkezik. a basa olyan embereket szeretne kérni a nagyhatalmaktól, akik tudnak bánni ezekkel a fegyverekkel."  Egy albán faluban lázadó epirusiak és a görög bandák máglyákon égettek el albán nőket és gyerekeket.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595970619

1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle