Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőtiszti jubileum

Szöveg: dr. Szilvássy László alezredes |  2014. október 7. 19:00

Hatvanöt éves a szolnoki repülőtisztképzés. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai repülő tanszékén ebből az alkalomból rendezett ünnepi megemlékezésére meghívták mindazokat, akik valamikor az intézményben és annak jogelőd szervezeteiben dolgoztak.

Jubileumi ülést tartott Szolnokon, október 3-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Üzemeltető Intézet Katonai Repülő Tanszéke. A 65 éves repülőtisztképzés tiszteletére rendezett konferencián több mint kétszázharmincan vettek részt.

A megjelenteket dr. Palik Mátyás alezredes, a tanszék vezetője köszöntötte. Mint az egykori Kilián-főiskola volt hallgatója, ünnepi beszédében a magas szintű szakmai oktatás jelentősége mellett kiemelten szólt a honvéd tisztjelöltek katonai életre, a szakma szeretetére, emberségre és kitartó munkára történő nevelésének fontosságáról is. Mint mondta: ez így volt régen is és így van mai is. Mindez pedig nagymértékben meghatározza az intézményben folyó munka hangulatát és az oktatók, tanárok kapcsolatát a hallgatókkal.

1595980254

Ezt követően Kutasi Mónika hadnagy, a tanszék idén végzett volt hallgatója verssel köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Boldizsár Gábor ezredes, a kar dékánja méltatta repülőtisztképzés elmúlt 65 évét. Vissza emlékezett, arra is, hogy fiatal tisztként többedmagával Szolnokon kezdte pályafutását, és az itt töltött évek alatt mit kaptak a repülősöktől, milyen szakmai hozzáértéssel juttatták el őket, felderítőket a célkörzetbe és hozták haza, feladatuk végrehajtása után. Megköszönte mindazoknak a volt és jelenlegi kollégáknak a munkáját, akik a szakma szeretetét és az odaadást az oktatás során a hallgatóknak átadták és átadják.

Az ünnepség résztvevőit Szalay Ferenc is köszöntötte. Szolnok polgármestere a város és a honvédség példás együttműködését méltatva kiemelte: a város múltja és jelene szorosan összefonódik a katonai repüléssel. Elismerően szólt az oktatási intézmény városban és a megyében betöltött szerepéről is. Méltatta a szolnoki alakulatok árvízi védekezések során betöltött szerepét, elismerően szólt a katonák, köztük a honvéd tisztjelöltek szerepvállalásáról a város rendezvényein.

1595980254

A köszöntők és emlékezők sorát dr. Orosz Zoltán altábornagy zárta. A Honvéd Vezérkar főnök-helyettes méltatta az intézményben folyó munkát, elismerően beszélt az itt kapott tudásról, melyben ő is részesült. Az előtte szólókkal egyetértésben leszögezte: az itt folyó munka, oktatás nélkül hazánkban nem lehetett volna, és nem lenne katonai repülés.

A megemlékezés végén a Légierő Zenekar – Szolnok ünnepi koncerttel köszöntötte a jubileumi találkozó résztvevőit. Elfogadva vendéglátóik meghívását, az egykori és jelenlegi repülőtisztek ezt követően a tanszék épületeiben, egy kötetlen baráti beszélgetés keretében ismerhették meg a repülőtisztképzés jelenlegi körülményeit, az oktatás színvonalát, a honvéd tisztjelöltekkel szemben támasztott követelményrendszert.

Fotó: a szerző felvételei