Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: akár 30 évig is eltarthat az Iszlám Állam elleni harc

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 7. 20:07

Akár 30 évig is eltarthat az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harc, és az próbára fogja tenni az Egyesült Államok és az amerikai fegyveres erők főparancsnoka (az elnök) eltökéltségét – jelentette ki a USA Today című amerikai lap honlapján október 6-án, hétfőn közölt nyilatkozatában Leon Panetta, aki korábban az Obama-kormány CIA-főnöke és védelmi minisztere volt.

„Az hiszem, egy harmincéves háborúnak nézünk elébe", amely azzal fenyeget, hogy kiterjedhet Líbiára, Nigériára, Szomáliára és Jemenre is – jelentette ki Panetta, akit a lap a frissen megjelent memoárkötetével kapcsolatban szólaltatott meg, amely máris kiváltotta az amerikai alelnök és a külügyminisztérium bírálatát.

A 76 éves Panetta könyvében azt állítja, hogy az IÁ elleni fellépést megnehezíti több olyan hibás döntés is, amit az amerikai kormányzat az elmúlt három évben hozott meg. Ezek közé sorolta, hogy 2011-ben Washington nem gyakorolt erősebb nyomást Bagdadra annak érdekében, hogy amerikai egységek maradhassanak Irakban és maradéktalanul kivonta onnan erőit. Szerinte ez olyan vákuumot teremtett, amely lehetővé tette az IÁ terjeszkedését.

Emlékeztetett rá, hogy a Fehér Ház 2012-ben elvetette azt a kezdeményezést – amelyet rajta kívül többek között Hillary Clinton akkori külügyminiszter is támogatott – hogy fegyverezzék fel a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló mérsékelt ellenzék egységeit.

Ugyancsak felrótta Barack Obama elnöknek, hogy 2013-ban nem váltotta be ígéretét és nem mért csapást az Aszad-rezsimre, amikor az átlépte az Obama által „vörös vonalként" emlegetett határt és vegyi fegyvert vetett be a saját népe ellen.

Leon Panetta szerint ez aláásta az Egyesült Államok hitelességét, ami megnehezíti az IÁ elleni koalíció kiépítését. Rámutatott ugyanakkor, hogy a vezető szerep elvállalása az IÁ elleni harcban lehetőséget nyújt a károk helyrehozására.

A USA Today felhívta a figyelmet arra, hogy a volt CIA- és Pentagon-főnök visszaemlékezései, beleértve a szíriai ellenzék felfegyverzésére vonatkozó részleteket, egybehangzanak a Hillary Clinton és a Robert Gates volt védelmi miniszter memoárjában foglaltakkal.

A szerző elismeréssel írt az elnök intelligenciájáról, meggyőződéséről és az az iránti eltökéltségéről, hogy az ország javáért lépjen fel. Elismerte, hogy jelentős érdemei vannak a terrorizmus elleni harcban és a gazdaság talpra állításában, és hogy mozgásterét erősen behatárolja a kongresszusi republikánusok ellenállása.

Panetta a visszaemlékezéseiben ugyanakkor kritikusabb Obamával szemben, mint a másik két exminiszter. A volt kémfőnök és hadügyminiszter szerint az elnök „legszembetűnőbb gyengesége" az attól való „a frusztráló tartózkodás, hogy szembeszálljon ellenfeleivel, és hogy támogatókat szerezzen a saját ügyéhez". Panetta úgy látja, hogy Obama gyakran „a jogászprofesszori logikára, mintsem a vezetői szenvedélyre támaszkodik" és alkalmanként „kerüli az összecsapást, panaszkodik, és kihagyja a kínálkozó lehetőségeket."

Joe Biden amerikai alelnök Panettával ellentétben az elmúlt napokban megismételte, hogy a mérsékelt ellenzék felfegyverzése nem változtatta volna meg az események menetét Szíriában, Jen Psaki külügyi szóvivő pedig kijelentette: Núri al-Máliki volt iraki kormányfő ellenállása miatt lehetetlen volt elérni, hogy amerikai csapatok maradhassanak Irakban.