Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rövidített idejű katonai alapfelkészítés kezdődött Hajdúhadházon

Szöveg: Madura János őrmester | Fotó: Szalka Miklós őrvezető |  2020. május 11. 8:25

Közel negyven, katonai szolgálatra jelentkező férfi és nő vonult be május elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségébe.

1596079071

A már létező kiképzési, alapfelkészítési formák mellett – a tömeges megbetegedést okozó koronavírus-járvány következtében kialakuló munkanélküliség csökkenése miatt – a Magyar Honvédség a szerződésesnek jelentkező újoncok részére úgynevezett rövidített idejű katonai alapfelkészítést vezetett be.

Az alapfelkészítés részeként a leendő katonák olyan ismereteket kapnak, amelyek után már bevonhatók lesznek a tömeges megbetegedéssel járó járványügyi veszélyhelyzet kezelésével összefüggő katonai feladatokra. Természetesen a legalapvetőbb katonai ismeretekkel is tisztában kell lenniük, amelyekre építve a későbbiekben – egy kiegészítő felkészítésként – szerzik meg a teljes értékű alapkiképzést.

1596079071

A bevonulásuk adminisztrációval, alkalmassági vizsgálattal, méretvételezéssel kezdődött, majd elfoglalták szállásaikat a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison. Az elkövetkezendő hetekben a felkészítésben résztvevők testi képességeik fejlesztésén túl többek között olyan katonai alapismeretekkel ismerkednek meg, mint az egészségügy, híradás, alaki, katonai tereptan, általános lőkiképzés és harcászat.

Az alapfelkészítés május végén katonai eskütétellel zárul, ezt követően kezdhetik meg katonai szolgálatukat.

GALÉRIA