Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

SKYLARK légijártassági vizsgát tettek a felderítők

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy |  2019. február 17. 11:58

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred pilóta nélküli légijármű kezelő katonái a napokban gyakorlati vizsgát tettek a SKYLARK I-LE típusú kis hatótávolságú, pilóta nélküli légijármű kezeléséből.

1599199005
A gyakorlati vizsga a rendszer előkészítésével és az eszközök összeszerelésével kezdődött, majd a kötelező ellenőrzéseket követően jöhetett a felszállás. A pilóta nélküli felderítődrón repülése alatt különféle feladatokat kellett megoldaniuk a vizsgázóknak. Ilyen volt a több pontból álló útvonal kijelölése és az ezen való végighaladás. A vizsgáztatók különböző hibákat is szimuláltak, melyeket a kezelőknek kellett elhárítaniuk. A vizsga a drón biztonságos leszállításával végződött.

1599199005
Az ezred légi felderítőképességének fenntartása érdekében kiemelkedő jelentőségű, hogy a katonák az eszköz kezelésében való jártasságukat folyamatosan megőrizzék – az eredményes hatósági vizsga egy év időtartamra jogosítja fel az állomány tagjait a SKYLARK I-LE típusú eszköz kezelésére -, de a szinten tartó, gyakorlati repüléseket legalább háromhavonta elvégzik. Ezen a vizsganapon volt, aki elméleti tudásáról adott számot, mások pedig gyakorlati ismereteiket újították fel. A vizsgát minden résztvevő eredményesen teljesítette.

1599199006
Fotó: a szerző felvételei