Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadság ’56

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2016. november 20. 16:31

Kiállítással emlékeztek az 1956-os forradalomra Debrecenben az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ katonái és a Bocskai István Bajtársi Egyesület (BIBE) tagjai. Az ünnepélyes megnyitót november 16-án tartották.

1596023438

1956. november 18-án, a New York-i Szabadság-szobron fél órán át egy hatalmas magyar zászló lengett. A lobogót a magyar emigránsok egy csoportja tűzte ki, hogy szimpátiát keltsen a szovjet hadsereg által felszámolt 1956-os magyar forradalom iránt. Az esemény hatalmas feltűnést keltett, vezető helyen számoltak be róla az amerikai rádiók, televíziók, újságok, és világgá röpítették a hírt a nemzetközi hírügynökségek.

A hatvan évvel ezelőtti eseményekre, a magyar szabadságharcra és az elesett hősökre a Szabadság ’56 című kiállítással emlékeznek a debreceni központban. Az ünnepélyes megnyitón a tárlat megalkotója, Oláh László nyugállományú alezredes, a BIBE aktivistája köszöntötte a központ és az egyesület megjelent tagjait.
„1956 sokféleképpen értelmezhető. Majdnem annyiféleképpen, ahányan vagyunk. Mert 1956 hozzátartozik ahhoz a kibeszéletlen múlthoz, amihez még nagyon sok minden tartozik az elmúlt hatvan esztendőben" – kezdte beszédét az alezredes. „Ezen persze napjainkban is lehet változtatni, csak az kellene, hogy a forradalom tizennégy napjáról fellelhető dokumentumokat és kronológiákat egyre többen ismerjék meg mindenfajta politikai és világnézeti kommentár nélkül. E szempont alapján hoztuk létre jelenlegi kiállításunkat is."

1596023438

A tárlat november 25-ig látható a debreceni központ toborzó előadójában (Debrecen, Péterfia utca 58/a). A kiállítás ingyenesen megtekinthető a hét minden napján, 09:00 – 15:00 óra között.

Fotó: Zsigmond Tibor t. főtörzsőrmester