Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi jókívánságok

Szöveg: Galambos Sándor |  2017. november 7. 18:56

Orbán Károly nyugállományú vezérőrnagyot és Egri Károly nyugállományú ezredest köszöntötte egy-egy emléklappal születésnapjuk alkalmából Szűcs Imre ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka.

Névnapjához közeledve ünnepelte 80. születésnapját Orbán Károly nyugállományú vezérőrnagy. Az egykori 3. hadtest parancsnokát a jeles alkalomból Szűcs Imre ezredes is felköszöntötte. Jókívánságait munkatársa, Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának irodavezető-helyettese adta át az ünnepeltnek.


Orbán Károly 1959-ben, az Egyesített Tiszti Iskola elvégzése után hadnagyként az akkor MN 7015 fedőszámot viselő őrezrednél lett szakaszparancsnok. A Zrínyi Miklós Katonai Akadémián 1970-ben végzett, majd ugyanitt tanárként idegenhadsereg- és hadszíntérismeretet oktatott. Három év múlva viszont áthelyezték a Honvédelmi Minisztériumba koordinációs tiszti beosztásba.

Elöljáróinak azonban feltűnt, hogy csapatnál még egyetlen napot sem szolgált, ezért kinevezték az aszódi gépesített lövészezred törzsfőnökének – alakulata rövidesen Szombathelyre diszlokált. Innen vezérkari előkészítő tanfolyamra vezényelték, viszont a végzés évében magyar tisztek nem utaztak Moszkvába. Egy évig ezért Kiskunfélegyházán, az MN 4127 fedőszámú 7. Gépesített Lövészhadosztály gyakorló parancsnokhelyetteseként szolgált.

1596040896

A vezérkari akadémia elvégzése után, 1980-ban az MN 4891 fedőszámú zalaegerszegi 8. Gépesített Lövészhadosztálynál lett parancsnokhelyettes. Két év múlva aztán visszahelyezték Kiskunfélegyházára hadosztályparancsnoknak, ahol 1987-ig, a magasabbegység felszámolásig látta el a beosztását. Ezt követően – az akkor alakult – tartalékképző alakulatok parancsnokságának (TAP) lett a parancsnoka, majd ennek a szervezetnek a megszűnése után a ceglédi 3. hadtest parancsnokhelyettesévé, később parancsnokává nevezték ki. Amikor pedig a hadtest katonai kerületté alakult, annak a parancsnoka is Orbán vezérőrnagy lett. Ebből a beosztásból vonult 40 év szolgálati viszony után, 1992. december elsején nyugállományba.

A 75. születésnapját ugyancsak a névnapja közelében ünnepelte Egri Károly nyugállományú ezredes. Szűcs ezredes ebből az alkalomból küldött emléklapját Durgó Tamás őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodavezetője adta át az MH Légijármű Javítóüzem jogelődje, az MN Központi Repülőgépjavító Üzem (MN KRÜ) volt parancsnokának.

1596040897


Egri Károly 1961-ben kezdte meg tanulmányait a Kilián György Repülőtiszti Iskola akkor még különlegesnek nevezett (elektromos-műszer-oxigén – EMO) szakán. Egri hadnagyot az avatás után azonnal nyelvi előkészítő tanfolyamra küldték a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára, 1964 augusztusában pedig megkezdte tanulmányait a moszkvai Zsukovszkij Repülő Hadmérnöki Akadémián. A végzés után, 1969-ben fedélzeti URH berendezések hibaanalizáló mérnök beosztásban Kecskemétre, az MN 6547 fedőszámú Központi Repülőgép-javító Üzemhez helyezték. Pár év múlva pedig kinevezték a miskolci 2. Honi Légvédelmi Hadosztály-parancsnokság szakágvezető mérnökévé, ahonnan egy évre – hasonló feladatkörrel – a Honvédelmi Minisztériumba vezényelték. Kecskemétre 1980-ban, a Központi Repülőgép-javító Üzem parancsnokhelyettes főmérnökeként került vissza. Három év múlva parancsnokká nevezték ki – ebből a beosztásból vonult 37 év szolgálat után 1997-ben nyugállományba.

Fotó: Bezerédi László törzszászlós és a szerző