Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Térképészeti feladatokra alkalmas drónt adtak át Ócsán

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. július 4. 15:24

Magyar fejlesztésű és gyártmányú alkatrészekkel készült, térképészeti és földmérő feladatokra alkalmas drónt adtak át július 4-én, szerdán az ócsai kiképzőbázison. A GeoRotor 4 és a hozzá tartozó szoftver akár napokkal rövidítheti le a katonai térképészek munkáját.

1599189858
Rónay Roland őrnagy, az MH Logisztikai Központ Hadtáp Főnökség térkép főtisztje a rendezvényen elmondta: a GeoRotor 4-et a Rotors & Cams Kft. alakította ki a Magyar Honvédség igényei szerint. A magyar cég egy 24 megapixeles kamerával szerelte fel a gépet, amely saját 4,5 kilogrammos súlyát fél óráig képes a levegőben hordozni. Ennyi idő alatt – a magasságtól, illetve az igényektől függően – 20 és 60 hektárt képes feltérképezni. Legnagyobb sebessége 60 km/h, hatótávolsága pedig 2,5-3 kilométer. Az eszköz érdekessége, hogy feladatait teljesen automatikusan végzi, így a kezelőnek csak a feltérképezésre szánt területet kell egy speciális tableten kijelölnie, a többi már a gép dolga.

1599189858
A drónt elsősorban laktanyák, gyakorlóterek és lőterek feltérképezésére használják majd egy speciális szoftver segítségével. A gép fényképeket készít a levegőből, majd a memóriakártyáját behelyezik egy számítógépbe, amelyen a program gyorsan – akár fél óra alatt – létrehoz egy kartografált térképet, s ebből további finomítás után valódi, a katonai elvárásoknak megfelelő térképet lehet készíteni. Ez azt jelenti, hogy az eddig napokig tartó folyamat – a feltérképezéssel együtt – néhány óra alatt elvégezhető. Ebben a kategóriában a gép kiemelkedik a többi közül hordozhatósága és repülési ideje alapján, s fejlesztése annyira jól sikerült, hogy már a civil felhasználók is érdeklődnek iránta itthon és külföldön egyaránt.

1599189858
A gép egyik érdekessége, hogy bizonyos alkatrészei 3D nyomtatással készültek, s külön figyeltek arra is, hogy viszonylag igénytelen legyen: szervizelni csak 200 óránként kell. Alacsony súlya ellenére bizonyos összetevőit megduplázták, sőt, ezek között némelyikből három is került bele. Az irányítást végző speciális szenzorokból három készlet található a fedélzeten, GPS-ből kettőt és akkumulátorból is kettőt kapott.

Az eszközt Schäffer András, a Rotors & Cams Kft. műszaki igazgatója adta át Rónay Roland őrnagynak.

1599189858
Fotó: Tischler Zoltán