Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz éve alakultak, ünnepi koncertet adtak

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2015. február 23. 16:00

Fennállásának 10. évfordulója alkalmából nagyszabású koncertet adott az MH 25. Klapka György Lövészdandár zenekara, melynek helyszíne a tatai Vaszary János Általános Iskola sportcsarnoka volt.

1595988334

A Magyar Honvédség legfiatalabb katonazenekara 2005 márciusában alakult, de mára már jeles képviselője Tata városának és a dandárnak. A katonazenészek elismerésének igazi mércéje a közönség szeretetében és koncertjeik sikerében rejlik. Népszerűségüket nemcsak tagjai kiváló szakmai felkészültsége alapozza meg, hanem repertoárjaik sokszínűsége és a zene iránti elkötelezettségük is. Szolgálati kötelmeik ellátása mellett a hagyományok ápolását, a kihívást jelentő művek bemutatását és a magyar népdalkincs megőrzését tűzték ki célul.

A mostani különleges előadást a dandárzenekar 10 éves munkásságát felölelő tárlat megnyitása előzte meg, ahol Horváth Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka köszöntötte a vendégeket. Az érdeklődők az alkotómunkát segítő régi hangszereket, kottákat és a zenekar eddigi életéről készült fotókat tekinthették meg.

1595988334

Az eseményen részt vett az egykori alapító, Hoffer Tibor nyugállományú százados is, aki nagyon büszke volt utódai munkásságára.

A Megyei Príma-díjas és a „Tata Városáért"- díj arany fokozatát is elnyerő zenei társulat ismét bebizonyította, hogy méltó a helyőrség és a város képviseletére, hiszen fergeteges előadásuk összeállításában arra törekedtek, hogy átfogó képet nyújtsanak tevékenységükről. A koncerten csak XX. századi zeneművek csendültek fel. Nem nélkülözték azokat az elemeket, melyek részei a katonazenészi hivatás szakalaki produkcióinak, ugyanakkor betekintést nyújtottak a zene széles tárházának a zenekar által nyújtott páratlan előadásmódjába is.

1595988334

Fotók: a szerző felvételei