Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerész robotot tervezett az ezred katonája

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy | Fotó: Óbudai Egyetem és Kiss Balázs főhadnagy |  2019. december 4. 16:54

Saját tervezésű tűzszerész robotjával jutott tovább az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára Kiss Balázs főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonája, aki negyedéves hallgató az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán.

1596072870

Az Óbudai Egyetem, valamint az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közötti együttműködési megállapodás részeként Kiss Balázs főhadnagy mellett az alakulat több katonája is képezi magát az intézmény különböző karain.

Kiss főhadnagy szakdolgozatának témájaként választotta a tűzszerész robotokat, mert úgy érzi, hogy ez áll igazán közel hozzá, és a katonai hivatás gyakorlása során kollégáival rendszeresen tartanak robot operátori képzéseket a tűzszerészek számára.

Mivel szerette volna átlátni egy tűzszerész robot megvalósításának lépeseit és leegyszerűsíteni a kezelést az operátor számára, úgy gondolta, hogy egyben pályázik az intézmény által szervezett tudományos diákköri konferenciára is, ahol bemutatta a robot tervezésének, létrehozásának lépéseit, működését.

„Egy éve kezdtem a munkát, amellyel alapvetően szabadidőmben foglalkoztam, és amely tervezési folyamatból, a robot vázának megépítéséből, a vezérlés és kommunikáció programozásából, a személyi számítógépen a felhasználói interfész programozásából állt"- mondta el Kiss Balázs főhadnagy, az ezred speciális tűzszerész századának szakaszparancsnoka.

Az úgynevezett koncepciómodell egyelőre nem „piacképes", de szemlélteti a projekt működési elvét, és megvalósításának lépéseit.

Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka fontosnak tartja a tehetséges és fejlődni akaró katonák támogatását, hogy elérhessék kitűzött céljaikat. „A megszerzett tudással nemcsak önmaguk, hanem a Magyar Honvédség fejlődéséhez is hozzájárulnak. Jövőt csak tenni és fejlődni akaró katonákkal tudunk építeni. Büszke vagyok a főhadnagy úr által elért eredményre"- tette hozzá a parancsnok.

Címkéktűzszerész