Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészpróba diákoknak

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2019. április 23. 6:26

Negyvenhárom általános és középiskolai csapat vett részt a közelmúltban megrendezett 27. Közép-pesti Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen, ahol – a katasztrófavédelem szakembere mellett – az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái is kihívások elé állították a diákokat. A gyerekek kipróbálták és így a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy milyen izgalmas hivatást választottak a tűzszerész katonák.

1599201449
„Amit itt megtapasztalhatnak a fiatalok, az tulajdonképpen a honvédelmi nevelés része, csak játékos formában" – mondta Kovács Dávid főhadnagy, tűzszerész századparancsnok, aki három, speciális tűzszerész eszköz használatához kapcsolódó interaktív feladattal készült a gyerekeknek.

Az első pályán a manipulátorkar nevű eszközt lehetett kipróbálni. Egy négyméteres rúd használatával emeltek be gyakorló gránátokat meghatározott pozícióba a tanulók. Ezt követően fémdetektor segítségével kereshettek a résztvevők elrejtett aprópénzeket egy erre kialakított tanösvényen.

1599201449
„A tűzszerész legjobb barátja a távolság" – idézte az alakulat egyik jelmondatát Kovács főhadnagy, majd ezt a gyakorlati szabályt a horogkötél készlettel végrehajtott feladattal illusztrálta. Egy hatástalanított taposóaknát kellett ennek segítségével elmozdítani a helyéről, ezzel párhuzamosan pedig felnyitni a robbanótest közelében elhelyezett katonai tárolóláda fedelét, mindezt biztonságos távolságból – kampók, horgok, karabinerek és kötél használatával.

Nehezebbek, illetve nagyobbak is voltak az eszközök a gyerekeknél, de ennek ellenére a többség sikeresen teljesítette a játékos tűzszerész kihívásokat. „Nagyon ügyesek voltak a diákok korosztálytól függetlenül. Jó volt látni, hogy csapatban dolgoztak, örömet okozott nekik a feladatok teljesítése" – értékelt a századparancsnok.

1599201449
Fotó: a szerző felvételei