Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb stratégiai fontosságú vállalatoknál biztosítják a működést a Honvédelmi Irányító Törzsek

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Ruzsa István |  2020. április 3. 17:09

Április 2-án 93-ra nőtt azon vállalatok száma, amelyeknél Honvédelmi Irányító Törzsek segítik a munkát a vállalatok zavartalan működésének biztosítása érdekében.

1596077867

Március 13-án a kormány tíz akciócsoportot hozott létre a koronavírus-járvány elleni intézkedések részeként. Ezek közül Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezetésével működik a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport, amelynek feladata, hogy azonosítsa az ország biztonságos működése szempontjából elengedhetetlen, létfontosságú szolgáltató és gyártó cégeket, és Honvédelmi Irányító Törzsek segítségével garantálja azok zavartalan működését. A törzsek feladata nem a szakmai irányítás átvétele, hanem a legszélesebb körű segítség nyújtása. Azért vesznek részt a vállalatok életében, hogy biztosítsák azok folyamatos működését, az ország lakóinak ellátásbiztonságát. Fő feladatuk, hogy szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel szükség esetén segítséget nyújtsanak például logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi vagy biztonsági feladatokban.

Az aktuális helyzetet folyamatosan elemzi az Akciócsoport, és azt mérlegelve döntik el, hogy mely cégekkel bővüljön a lista. Április 2-án 9 újabb cégnél kezdték meg a munkát a Honvédelmi Irányító Törzsek, köztük a Rail Cargo Hungaria Zrt.-nél, amely a vasúti árufuvarozás nélkülözhetetlen szereplője, valamint a Bonafarm Zrt.-nél, Magyarország egyik vezető élelmiszeripari cégénél.

1596077867

Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatósági elnöke elmondta: a törzs az óráról órára változó helyzet kezelésében jelent segítséget, hiszen sokkal gyorsabban, meghatározott protokollok alapján tudják kezelni azokat a problémákat, amelyek a cég működését esetlegesen nehezítik. „A gyors problémamegoldás szintjén cégünknél például a határátkelőkön való átjutás merül fel, de ugyanilyen segítséget tudunk kérni a hazai nagyobb csomópontokkal kapcsolatban is, hogy vonatjainkkal, személyzetünkkel a legnagyobb ipartelepekre minél hamarabb bejussunk. Ezen a rendszeren keresztül gyakorlatilag azonnal tudunk jelezni, és a korábbi egy-két napos várakozás akár egy-két órára rövidülhet" – fogalmazott Kovács Imre.

Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatok és PR igazgatója is az előre nem látott problémák kezelésében látja a Honvédelmi Irányító Törzsek fő feladatát. „Megbízólevelük arra vonatkozik, hogy a Bonafarm csoportot ebben a rendkívül nehéz helyzetben akkor is segítse, ha általunk megoldhatatlan probléma merülne fel. Ha ilyen történne – akár az alapanyag beszállításánál, akár a termelés, akár a termék terítése során –, akkor a rendelkezésükre álló eszközökkel a maximális segítséget nyújtják a számunkra" – mondta a cég PR igazgatója.

A Honvédelmi Irányító Törzsek – az aktuális helyzetet rendszeresen értékelve – a Honvédelmi Minisztériumban működő Irányító Csoportnak tesznek jelentést, amely az országos operatív törzs felé továbbítja a feldolgozott információkat.

Címkékkoronavírus