Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra nyitott a tatai helyőrségi könyvtár

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: Petrovics Renáta |  2019. november 20. 10:54

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg újra kapuit az MH 25. Klapka György Lövészdandár könyvtára november 15-én Tatán.

1596072196

A tatai dandár címleltárkönyvébe 1979-ben vezették be az első hivatalos bejegyzést; a mintegy 1000 négyzetméternyi területen kialakított könyvtár egy 35 ezer dokumentumot felölelő intézménnyé vált, azonban az évek során mind a könyvállomány, mind a könyvtár helyiségei leamortizálódtak és az intézmény bezárta kapuit.

Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntőjében elmondta: a könyvtár újra nyitása sokáig  kérdés volt, mégperdig azért, mert vajon a digitális korszakban szükség van-e a könyvekre és a könyvtárra? Erre a kérdésre a dandár végül egy határozott igennel felelt. Hubai Ibolya, az alakulat új könyvtárosa irányítása mellett új helyszínen, a legénységi nőtlenszállón, a korábbinál lényegesen kisebb méretű és szűkebb állományú, azonban sokkal korszerűbb és barátságosabb könyvtárat alakítottak ki.

1596072196

Lőrincz dandártábornok megköszönte az eddig elvégzett munkát, és kérte az állományt, hogy – a könyvtár dolgozóinak munkáját megbecsülve – használják a könyvtárat, érezzék a magukénak, és tegyenek javaslatot, mit szeretnének a polcokon látni, milyen könyveket, folyóiratokat szeretnének olvasni. A dandárparancsnok kiemelte, az alakulat vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a katonák részére megfelelő lakhatási körülményeket, ruházatot, élelmezési ellátást, valamint szellemi táplálékot biztosítson.

„Azt gondolom, hogy itt Tatán pici lépésekkel, de megyünk előre. Most megnyílt a könyvtárunk, hamarosan átadjuk a szabadtéri sportkomplexumot, amit a sportcsarnok követ, és elindul a laktanyában az épületek felújítása is. Minden egyes pici sikert a magunkénak kell, hogy érezzünk, mert ez a mi munkánknak a gyümölcse" – tette hozzá Lőrincz dandártábornok.

1596072197

A nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágása után az egyenruhás olvasóközönség birtokba vette a könyvtárat, és többen megragadták az alkalmat, hogy rögtön be is iratkozzanak.

Hubai Ibolya elmondta, hogy az újranyitást megelőzően a könyvállományt át kellett válogatni, mivel az évek során számos állományellenőrzés és – tisztítás maradt el. A könyvtárnak korábban otthont adó épület súlyosan leromlott állapota miatt a felújítás gazdaságtalan lett volna, ezért indokolttá vált a költözés is, így – mivel az új helyszín az előző területének töredékén, mintegy 50 négyzetméteren várja a látogatókat – a régi könyvtár már csak raktárként funkcionál.

A 408-as számú épületben, a legénységi nőtlen szálló földszintjén kialakított új könyvtár szakmai és a szabadidős tevékenységeket kiszolgáló könyveket, folyóiratokat, audiovizuális dokumentumokat egyaránt tart.

A tatai dandár összes katonája és honvédelmi alkalmazottja számára nyitva áll a könyvtár, meghatározott napokon munkaidőn túli nyitvatartással is. A Magyar Honvédség más könyvtáraival már korábban megtörtént a kapcsolatfelvétel, hogy a főiskolára, egyetemre, tanfolyamra járók tanulását segíthessék a könyvtárközi kölcsönzésekkel, emellett irodalomfigyeléssel is igyekeznek segíteni a továbbtanuló kollégákat.

1596072196

Hubai Ibolya kitért arra is, hogy a dandárparancsnok engedélyével a nyugalmazott katonák és munkatársak, valamint a családtagok is beiratkozhatnak, amit az egyre bővülő gyermek- és ifjúsági irodalmi kínálattal és szabadidős programok – például kézműves foglalkozások és író-olvasó találkozók – szervezésével terveznek a könyvtár dolgozói támogatni. Az időhiánnyal küzdő olvasóknak szeretnének minél több hangoskönyvet beszerezni, így akár utazás közben sem kell lemondani az irodalomról. A tervek között szerepel az internethasználat, a dokumentumnyomtatás, másolás, szkennelés lehetőségének biztosítása, ehhez pedig már megérkezett és munkába is állt a könyvtárban egy vadonatúj, többfunkciós nyomtató.

Természetesen a könyvállomány bővítése is újraindul, már idén bruttó egymillió forintot biztosított a Honvédelmi Minisztérium beszerzésre, így az új könyveket már november végén kézbe vehetik az olvasók. 2020-ban pedig tervezetten ennek a keretnek a duplájából gazdálkodhat a könyvtár, szintén a Honvédelmi Minisztérium által biztosított költségvetéssel.

1596072197