Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérüket adták a nemzetért

Szöveg: Gulyás Sándor |  2019. május 11. 8:02

Emléktábla-avató ünnepséget és városi kerékpártúrát szerveztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának 170. évfordulója tiszteletére, illetve a magyar honvédelem napja alkalmából a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai.

1599202064
Bem József tiszteletére állítottak emléktáblát a helyi nyugállományú klub tagjai Szabadszálláson. A kollektíva márciusban határozott arról, hogy részt vesz a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régió elnöksége által kezdeményezett Tavaszi Hadjárat 2019 kerékpár-emléktúrán, illetve emléktáblát állítanak Bem József tábornok tiszteletére a vasútállomáson. A márványtábla arra emlékeztet, hogy kilencven éve, 1929. június 26-án, a lakosság kérésére megállt Szabadszálláson a Bem József tábornok hamvait Aleppóból Tarnówba hazaszállító küldöttség szerelvénye. A település lakói így róhatták le kegyeletüket a hős tábornok földi maradványai előtt – tudtuk meg Horváth Balázs nyugállományú ezredestől, a Honvéd Nyugdíjas Klub hagyományőrző csoportjának vezetőjétől.

Bem József tábornok életútját az ünnepségen dr. Báldy Zoltán polgármester idézte fel. Az emléktáblát Máté Sándor református lelkész áldotta meg és Kiss József plébános szentelte fel. A szabadszállási nyugállományú klub elnöke, Farkas Zoltán nyugállományú alezredes és dr. Báldy Zoltán polgármester által leleplezett emléktábla elkészítésének és elhelyezésének a költségeit a klub saját költségvetéséből és támogatóik felajánlásaiból fedezte.

A márványtábla felavatását követően, az ünnepség részvevői 7,2 kilométert kerékpároztak, közben több helyen is megálltak, hogy leróják tiszteletüket a hős huszárok és honvédek emléke előtt.

1599202065
Fotó: a szerző felvételei