Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszprémbe repült a BAP-kiállítás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. november 4. 10:03

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban november 30-ig látható a NATO közös légtérvédelmét, illetőleg a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti feladatát bemutató Közös légtér – közös felelősség című kiállítás. A november 2-ai megnyitón elhangzott: a Baltikumban szolgáló négy magyar Gripen összesen 430 repült órát teljesített.

A kiállítást megnyitó Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka elmondta: kevesen tudják, hogy a baltikumi légtérvédelmi feladatok ellátását a karnevalai légi irányító központban magyar légvédelmi irányító tisztek is segítették. A napi kiképzési repülések irányítása mellett elsősorban a litván irányítók szakmai képzése volt a feladatuk.

1596022551

„A kiállítás túlnyomórészt dr. Toperczer István alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis repülőorvosa fotóiból állt össze, aki a litvániai légibázison töltött hónapok során, napi feladatain túl, fényképezőgépet ragadva dokumentálta a magyar kontingens mindennapjait. Külföldi bázisra települve hetven éve nem teljesített küldetést a magyar légierő. Bizonyítottuk, hogy a magyar katonák elkötelezettek, magasan képzettek és kiválóan felkészültek a balti légtérvédelmi misszió vezető szerepének betöltésére, a meghatározott feladatok végrehajtására" – fogalmazott a parancsnok.

1596022551

Szücs József ezredes szerint a civil látogatók számára a kiállításból kiderül, hogy védelmüket földön, vízen, levegőben, folyamatosan, a nap huszonnégy órájában biztosítják, mégpedig nagy, nemzetközi, szövetségi összefogással. Ezt a biztonságot pedig – fűzte hozzá az ezredes − a NATO integrált légvédelmi rendszere adja a tagországok polgárainak. Kiemelte: a kiállítás azt is megmutatja, hogy ha valakinek nincs képessége bizonyos védelmi területek ellátására, a nemzetközi összefogás segíthet.

1596022551

A közel ötven négyzetméter felületű tárlat a NATO Főtitkárság támogatásának, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete és partnerszervezetei összefogásának köszönhetően valósulhatott meg. A kiállítást eddig tizenegy különböző helyszínen közel tizenhatezren látták.

Fotó: Kádárné Hegedűs Veronika zászlós