Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetővé válni

Szöveg: NKE HHK |  2016. november 30. 19:11

Katonai vezetők a magyar hadtörténelemben címmel indította útjára előadás-sorozatát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszékének Katonai Vezetéstudományi Szakmai Kutatóműhelye, valamint az MH Ludovika Zászlóalj a napokban, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuszon.

1596024022

A szervezők szándéka az volt, hogy a jövő katonai vezetői a jelen és a múlt tisztjeinek döntésein keresztül bővíthessék ismereteiket a vezetéstudomány területén.

Prof. dr. Csikány Tamás ezredes, tanszékvezető megnyugtatta a jelen levő honvéd tisztjelölteket: a cél nem a történelmi ismeretek bővítése, és nem is a vezetéselméleti tankönyvekben összegfoglaltak átismétlése. Sokkal inkább a döntések előkészítésére, a döntési folyamatokra és a következményekre koncentrálnak az előadók a feldolgozott események kapcsán.

1596024023

Dr. Ujházy László alezredes, a kutatóműhely vezetőjének témafelvezetését követően dr. Számvéber Norbert őrnagy Hanák Sándor százados, az akkori események parancsnoka döntéseinek tükrében mutatta be, mi történt a megerősített magyar királyi 10. rohamtüzérosztály csapataival 1944. december 7-én Récszentpéter környékén.

Sári Szabolcs alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnoka zárszóként hangsúlyozta: „tiszti pályafutásuk első pillanatától kezdve vezetők lesznek. A saját bőrén tapasztalhatja meg mindenki, vezetőnek nem születünk, vezetővé válunk. Jó vezető pedig akkor lesz valaki, ha a lehető legtöbb életszerű tapasztalat alapján kialakul saját vezetői stílusa."

1596024023

Ezek a témafeldolgozások azt teszik lehetővé, hogy különféle élethelyzetek, harci helyzetek során született vezetői döntéseket átgondoljanak, elemezzenek a résztvevők – tette hozzá.

1596024023

Fotó: Bodoróczki Brigitta százados