Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús emlékművet avattak Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2018. április 10. 7:16

Az első világháborúban elhunyt hódmezővásárhelyi hősi halottak tiszteletére és emlékére készített emlékmű április elején megtartott ünnepélyes avatásán az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is részt vettek.

1599184755
A Hódmezővásárhely főterén felállított első világháborús emlékmű – a Pásztor János által készített lovasszobor – háromezer hősi halott acéllemezbe bevágott nevével egészült ki.

Az ünnepi megemlékezés előtt elhangzott, hogy a felavatott emlékmű megvalósuláshoz nagyban hozzájárult Magyarország kormánya és a Honvédelmi Minisztérium, amelyek a 2014-2020 közötti éveket az első világháború kiemelt emlékéveivé nyilvánították és pályázati források által támogatást biztosítottak az emlékmű gyakorlati megvalósításához. Hódmezővásárhely önkormányzatának I. világháborús emlékbizottsága (köztük Bátor Ferenc alezredes és Szalóki András őrnagy) dr. Kószó Péter elnök vezényletével szintén rengeteg munkával járult hozzá az emlékmű megvalósulásához és Hódmezővásárhely első világháborús emlékének ápolásához.

1599184755
Az ünnepségen Soós András és zenekara játszott az első világháború idejéből származó dalokat, és közreműködött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara is.

A megemlékezők az ünnepség végén az emlékműnél elhelyezett egy-egy szál virággal fejezték ki tiszteletüket.

1599184756
Fotó: a szerző felvételei