Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hekkertámadás érte a kubai külügyminisztérium honlapját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 19. 9:52

Elosztott szolgáltatásmegtagadással járó, úgynevezett DDoS-támadás érte a kubai külügyminisztérium honlapját az Egyesült Államok és más országok részéről a köztársaság elleni kiberháború részeként – közölte pénteken a tárca.

A tájékoztatás szerint a történtek veszélybe sodorták a minisztérium szervereit.

„Az IP-címek, amelyekről a kibertámadás indult, az Egyesült Államokhoz, az Egyesült Királysághoz, Franciaországhoz és Törökországhoz köthetők, bár lehet, hogy - a hekkerek - más országbeliek, akik elrejtették valós tartózkodási helyüket”– áll a tárca Twitter-oldalán közzétett üzenetben.

„A szervereinket harmincnégy IP-címről támadták, mindegyikük egyszerre tízezer kérést nyújtott be. Ezek az akciók a Kuba ellen indított kommunikációs és kiberháború részét képezik” – írták.

Jelenleg nem működnek a minisztérium, valamint a Granma című újság, a Kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága hivatalos lapjának oldalai.

Több kubai városban is kormányellenes tüntetések kezdődtek július 11-én. Havannától Santiagóig több ezren vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a diktatórikus vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Hasonló volumenű demonstrációkra már 25 éve nem volt példa a karibi szigetországban.

Válaszul Miguel Díaz-Canel államfő előbb az Egyesült Államokat és a Kubát sújtó gazdasági szankciókat tette felelőssé a zavargásokért, és felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak. Emellett hangsúlyozta, hogy hívei akár életük árán is készek megvédeni a kormányt.

Hivatalos adatok szerint a kabinet támogatói közül sokan megsérültek a kialakult összecsapásokban. Három nappal később Díaz-Canel már elismerte, hogy a kormány által elkövetett hibák is szerepet játszhattak a Kubában kitört tüntetésekben.

Ez volt az első alkalom, hogy a hivatalban lévő kubai elnök a politika felelősségéről beszélt. „Le kell vonnunk a tanulságot a történtekből, górcső alá kell vennünk a problémáinkat annak érdekében, hogy legyőzzük őket, és elkerüljük azt, hogy az ilyen esetek megismétlődjenek” – szögezte le Díaz-Canel, aki egyúttal arra szólította fel a kubaiakat, ne engedjék, hogy a demonstrációk erőszakba fulladjanak.

×