Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hivatás, amely egy életen át elkísér

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2020. október 1. 14:42

Különleges körülmények között tettek esküt a Magyar Honvédség legújabb tagjai október elsején, csütörtökön. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár alapkiképzését több mint nyolcvanan teljesítették, amelynek ünnepélyes lezárására a Petőfi Sándor laktanyában került sor.

20201001_MH_BHD_eskü (4)

A koronavírus-járványra való tekintettel, kivételesen ünneplő családtagok és hozzátartozók jelenléte nélkül tettek esküt azok a katonák, akik augusztus végén kezdték meg alapkiképzésüket a fővárosi helyőrségben. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiójának köszönhetően azonban élő videótudósításban követhette nyomon bárki az ünnepélyes fogadalmat, amelyet Fazekas László Roland közkatona mondott elő.

Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka beszédében úgy fogalmazott: az esküt tevők az elmúlt hetekben fizikailag és szellemileg is folyamatosan kihívások elé állították önmagukat. Olyan kihívások elé, melyeket nem mindenki tud, vagy hajlandó teljesíteni. „Önök azonban kitartottak elhatározásuk mellett és nem engedték, hogy a nehézségek megtörjék akaratukat. Ez önmagában is dicséretre és elismerésre méltó, az pedig még inkább, amiért mindezt Magyarország, a magyar emberek védelme érdekében vállalták” – húzta alá az ezredes, továbbá kiemelte azt is, hogy a szolgálattal a katonák nem munkát, nem foglalkozást, hanem hivatást választottak, amely egy életen át elkíséri őket.

20201001_MH_BHD_eskü (18)

„Választott hivatásuk nem a könnyű életre vágyóknak való, hanem azoknak, akik célul tűzték ki, hogy munkájukat világos elvek és értékek mentén végezzék, a közösség, a nemzet érdekeit és jólétét szükség esetén a sajátjuk elé helyezve. Ezen elhatározásukat nyilvánították ki, mikor azt mondták: az életem árán is megvédem” – hangsúlyozta Mudra ezredes.

Az ünnepséget követő percekben dr. Staskó Julianna őrnagy, a HM Humánpolitikai Főosztály főtisztje kérdésünkre felelve elmondta: az eskütétel – még a családtagok hiánya ellenére is – rendkívül különleges élmény, megható, felemelő pillanat volt. „Mindannyian erre a napra vártunk azóta, hogy augusztus második felében bevonultunk.”

20201001_MH_BHD_eskü (15)

A civil életben színészként végzett Bíró Barnabás Gábor közkatona elmondásából kiderült, hogy nagyapja és bátyja nyomdokaiba lépve jelentkezett katonának. Az elmúlt hathetes alapkiképzésre visszatekintve úgy vélte, hogy eleinte nehéz és sokszor megpróbáltató volt, épp olyan, mint amilyenre számított. „Minden egyes percet élveztem, remek csapatot kaptunk magunk mellé, a végére pedig egy nagyon összetartó és baráti egységet tudtunk alkotni.” Bíró közkatona útja az eskütételt követően az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljhoz vezet.

Balázsi Péter százados, a dandár ideiglenes kiképző csoportjának parancsnoka szerint az augusztus 24. és október 1. között tartó kiképzés rendkívül nagy terhet rótt a katonákra. „Ahhoz, hogy semmiképpen se uralkodhasson el a COVID-19 járvány, a dandár vezetése azt a döntést hozta, hogy a kiképzőbázist nem hagyhatták el. Még hétvégére sem. Ez elég sok türelmet kívánt tőlük, mind a kiképzőktől. Ehhez képest kiválóan teljesítettek, a hozzáállásuk is példás volt, szakmailag is sokat fejlődtek” – tette hozzá.

GALÉRIA