Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hódmezővásárhely meghatározó a magyar honvédelemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2024. május 13. 20:27

Ez a város komoly katonai hagyományokkal rendelkezik, földrajzi elhelyezkedése és története miatt is meghatározó a magyar honvédelemben - jelentette ki a honvédelmi miniszter május 13-án, hétfőn.

hmvhely

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium épülő hódmezővásárhelyi telephelyén azt mondta, a veszélyek korában szükség van arra, hogy „a honvédség meghatározó támaszpontjai", amilyen Hódmezővásárhely is, a lehető leggyorsabban fejlődjenek. A magyar kormány a Honvédelmi Minisztériumon keresztül komoly erőforrásokat fordít a hódmezővásárhelyi alakulat képességeinek - és ezáltal a város - fejlesztésére - közölte a tárcavezető. A tervek megvalósításához, így a kadétiskola építéséhez együttműködő önkormányzatra, együttműködő önkormányzati vezetésre van szükség - szögezte le a miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy a Hódmezővásárhelyen szolgáló katonák meghatározói tagjai a város közösségének. Ők, akik ismerik a honvédség mindennapjait, tudják, hogy mi történik egy laktanyában, a lehető legjobb toborzók is egyben - tette hozzá.

Úgy fogalmazott, szükség van arra, hogy minél többen csatlakozzanak a Magyar Honvédséghez Hódmezővásárhelyen is. Példaként említette az Embert a vasra! programot, amely célja a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár első gránátos zászlóaljának feltöltése volt friss jelentkezőkkel. A hódmezővásárhelyi az egyik leggyorsabban reagáló, első lépcsős alakulat, innen kerülnek ki a koszovói NATO-misszióban, a KFOR-ban szolgáló katonák. Itt, a gránátos zászlóaljban mutatkoznak be rendszeresített formában először a Zalaegerszegen gyártott Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek is. Ehhez a legjobban kiképzett, felkészített katonákra van szükség - tudatta a politikus.

A kadétiskola a dél-magyarországi régió egyik kiemelt katonai nevelő-oktató intézménye lesz. A modern épületek 230 diák oktatását és lakhatását biztosítják majd - közölte a miniszter. Magyarországnak elegendő méretű és magabiztosságú elrettentő erőt kell felmutatni annak érdekében, hogy mindenféle konfliktusból ki tudjon maradni. A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy megőrizze a békét - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédség a legnagyobb munkaadó a városban, és egy hódmezővásárhelyi fiatalnak ma a legperspektivikusabb karrierlehetőséget a Magyar Honvédség tudja nyújtani - hangsúlyozta Grezsa István, önkormányzati képviselő. Hozzátette: a tervek szerint a 2026-27-es tanévben induló középiskola jelentős oktatási fellendülést fog hozni, emellett az elmúlt években egyre csökkenő hódmezővásárhelyi lakosságszám újra növekedésnek indulhat.