Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Veszprém

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. szeptember 15. 21:21

„Az új humánstratégiai rendszer nem csupán a régi modell javítása, hanem egy vadonatúj és modern rendszer, amely gyökeresen át fogja alakítani a Magyar Honvédség szolgálati kultúráját. Teljesen új életpályamodellt vázol és teljesen új katonai filozófia áll mögötte” – szögezte le dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke szeptember 15-én, csütörtökön a HM Bessenyei György Kft. veszprémi intézményében tartott előadásán, amelyben az új humánstratégiáról adott tájékoztatást a „királynék városában” települt katonai alakulatok – az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság – állománya számára.

A kabinetfőnök kiemelte: az új humánstratégiával olyan hiányosságot próbáltak pótolni, „amelyik húsz éve várat magára." „Stratégiák jöttek-mentek, de képtelenek voltak valós kérdésekre, valós válaszokat adni. Ezért vágtunk bele az Magyar Honvédség elmúlt húsz éves történetének legnagyobb vállalkozásába. Nem csak a jelenlegi modellt kell leváltani, hanem egy sokkal régebb óta létező felfogást és rendszert kell lecserélnünk" – fogalmazott a kabinetfőnök.

1595924706
Hallhattuk azt is, hogy minden szinten nagyon komoly gondolkodásmód- és szemléletváltásra van szükség.

Szarka Gábor tájékoztató körútjával kapcsolatosan elmondta: az alakulatokat járva érzi a „katonákban felgyülemlett feszültséget." „Tudom, hogy amit felvázolok, merőben más, mint amit eddig megszoktak. De véget kell vetnünk annak a rendszernek, hogy valaki beül egy beosztásba és várja a szerencséjét. Azt szeretnénk, hogy akik belépnek a rendszerbe, lássanak egy világos pályaképet maguk előtt, saját kezükben legyen a sorsuk. Az új rendszer észre fogja venni azokat a katonákat, akik tisztességesen, becsületesen dolgoznak, és jól teljesítenek. Vissza kell állítani a rendfokozat tekintélyét!" – emelte ki a kabinetfőnök.

Elhangozott az is: 2012. szeptember elsején már el kell indulnia annak a személyügyi évnek, amely részben az új feltételekkel kezeli az előmenetelt. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, minden katonának olyan igazolást kell kapnia, amiben leírják: az adott személy az új rendszerben jelenleg hol áll.

Szarka Gábor többször is hangsúlyozta: az egyéni helyzeteket mindenhol kezelni fogják és nem fognak elvárni senkitől sem lehetetlent. Felvetette azt is, hogy néhány problémát majd „radikálisan kell megoldani és kell hozni néhány átmeneti szabályt is."

„Jelenleg a magyar haderőben kevés a hadnagy és ezzel kapcsolatosan a következő megoldáson gondolkodunk. A felsőfokú végzettséggel rendelkező altiszteknek korlátozott ideig felajánljuk azt a lehetőséget, hogy rövidített tiszti átképzésen átesve, tiszti rendfokozatot szerezhessenek" – mondott példát az ilyen „átmeneti szabályokra" a kabinetfőnök.

Mint elhangzott: az új rendszer most még nincs „kőbe vésve"; egészen friss módosítás történt rajta már egy nap alatt is. Az Irinyi-laktanyában megtartott tájékoztatón felvetődött például az a probléma, hogy az előmenetel szempontjából mi történik azokkal a speciális beosztásokban szolgáló katonákkal, mint például a tűzszerész vagy éppen a radaros? Ugyebár az új előmeneteli rendszerben, ha valaki magasabb rendfokozatot ér el, annak kötelezően új beosztást kell majd ellátnia. Csakhogy a fentebb említett speciális beosztásokban értelemszerűen csak adott alakulatoknál lehet szolgálni. Szarka Gábor elmondta: az ilyen speciális szakmai beosztásokban lehetővé teszik, hogy valaki a beosztásában maradva szerezhessen magasabb rendfokozatot.

A külföldi beosztásokkal kapcsolatosan a kabinetfőnök kérdésre válaszolva kifejtette: ez is lehet egy katona számára motivációs tényező, „de nem mindenek felett." „A külföldi beosztás is az előmeneteli rendszer része, de csupán egy beosztás a sok közül. Ezekben a beosztásokban az lehet a katona számára motiváló, hogy megtanul valamit, ami majd egy magasabb rendfokozatú beosztás ellátásához szükséges" – hangsúlyozta a kabinetfőnök.

Fotó: A szerző felvételei