Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi állománygyűlés Várpalotán

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. december 21. 6:19

December 20-án Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központ rendezvénytermében ünnepi állománygyűlést tartottak. Ezen az állománygyűlésen köszöntötték azokat a katonákat és polgári alkalmazottakat, akik az elmúlt két hónapban kiemelkedő munkát végeztek a vörösiszappal szennyezett devecseri és kolontári térségben.

Az ünnepség, a katonai forgatókönyveknek megfelelően, a csapatzászló, majd az elöljáró fogadásával kezdődött. A Himnusz eléneklése után felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének a katasztrófavédelmi munkálatokban részt vett katonák számára írt köszöntő levelét.

Ezt követően ismertették a honvédelmi miniszter, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának kitüntetési és elismerési parancsait. A honvédelmi miniszter a kiképző központ állományából 64 katonának és polgári alkalmazottnak adományozta a „Katasztrófa-elhárításáért Szolgálati Jel" kitüntetést. A kitüntetéseket Szabó László ezredes a HM Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke adta át.

Kovács József vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka pedig öt katonának adományozott ajándéktárgyat a 2010-ben végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként. Az elismeréseket Bárány Zoltán ezredes az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi és Kiképzési Főnökség  főnöke adta át.

A kitüntetések átadását követően Szabó László ezredes köszöntötte a várpalotai alakulat elismerésben és jutalomban részesült munkatársait. Beszédében kiemelte: a BHK a riasztást követően nagyon rövid idő alatt magas fokú készenlétet tudott elérni, és szinte azonnal megkezdte a mentési feladatokat a katasztrófa sújtotta térségben. A gyorsan helyszínre érkező katonai csapatoknak jelentős szerepük volt a helyzet stabilizálásában és a katasztrófa felszámolásának az előkészítésében.

Az ezredes hozzátette: „a Magyar Honvédség kijelölt alakulatai szépen teljesítettek a kialakult helyzet kezelésben és ezzel nem csak a helyi lakosság, valamint a mentesítésben résztvevő egyéb csapatok körében szereztek elismerést, hanem a média révén az egész ország értesült katonáink helytállásáról."

Elhangzott: „a vörösiszap-katasztrófa egyike volt a magyar közvélemény által figyelemmel kísért fontos feladatoknak. A kiképzési feladatokon túl a tavaszi, nyár elejei árvízvédelem is hatalmas erőfeszítéseket igényelt az alakulatainktól. Büszkén állapíthatjuk meg, hogy a 2010-es évben a katonáink, mind a hazai, mind a nemzetközi feladataikat magas színvonalon oldották meg. Az idei sikerek és eredmények jó alapot szolgáltathatnak a következő év feladatainak a végrehajtásához."

Szabó ezredes a továbbiakban a jövő év várható feladatairól, a katonai fejlesztések fő irányairól és a folyamatban lévő szervezeti átalakításokról beszélt.

Válaszbeszédében Fürst Tamás ezredes a kiképző központ parancsnoka megköszönte a teljes személyi állomány munkáját, külön szólva a vörösiszap-katasztrófa során tanúsított helytállásról. A parancsnok kiemelte: „amikor október nyolcadikán megkaptuk a feladatot nem tudhattuk, hogy milyen feladatra kell elvonulnunk. Csak azt tudtuk, hogy nagyon nagy baj van, Devecserbe kell menni és végre kell hajtani a kitelepítést és a katasztrófa elhárításban is részt kell vennünk. A behívott személyi állomány, annak ellenére, hogy a riasztás pénteken és munkaidőn túl volt, zokszó nélkül vette a feladatot és képes volt arra, hogy két és fél óra elteltével menetoszlopban megkezdje a feladata végrehajtását."

Befejezésként a parancsnoki vezetés nevében újra megköszönte a katonáknak azt a hozzáállást és azt az emberséget, amit a katasztrófa felszámolásában végeztek. Kérte a jelenlévőktől, hogy az elkövetkezendő évben is így végezzék a munkájukat és kívánt mindenkinek békés ünnepeket, eredményekben gazdag új esztendőt.

Az ünnepi állománygyűlés a Szózat hangjaival zárult.

 

Fotó: A szerző felvételei