Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvát-magyar közös történelem – múlt és jelen

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes | Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum, Schumy Csaba és a szerző |  2021. december 10. 19:18

Denis Tretinjak vezérőrnagy, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka és Siposs Ernő Péter dandártábornok, parancsnokhelyettes képviselte a Székesfehérváron települt nemzetközi alakulatot az „Ars et virtus. Horvátország – Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége” című kiállítás megnyitóján december 9-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Horvát-magyar (1)

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Galerija Klovićevi dvori közös szervezésében megrendezett, 2021. december 10. és 2022. március 15. között megtekinthető, a két nemzet közös történelmét felelevenítő, 308 tárgyból álló tárlaton keresztül a látogató részben kronologikusan, részben tematikusan ismerheti meg a két ország közös múltjának nyomait és összefüggéseit.

Horvát-magyar (2)

A két nemzet közötti kiemelkedő együttműködés egyik megtestesült formája az a regionális katonai formáció, amely közös védelmi cél érdekében jött létre a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozásával, és amelynek alapgondolatát a magyar és horvát nemzet terjesztette be a NATO vezetés számára még 2018-ban.

A hamarosan a Szövetség haderőstruktúrájában aktivált katonai szervezet a jelen és jövő vonatkozásában kapcsolja össze a nemzetek közös védelmi törekvéseit, megteremtve az Észak-atlanti Szerződés Szervezete újabb regionális vezetési elemét.

horvát-magyar_3
Címkékkiállítás