Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hszi Csin-ping: a kínai hadseregnek a valódi harccselekményekre való felkészülésre kell összpontosítania

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 23. 18:33

A Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek a valódi harccselekményekre való felkészülésre kell összpontosítania – jelentette ki szeptember 21-én, szerdán Hszi Csin-ping kínai elnök.

Az államfő – akit a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett a kínai állami televízió tudósítására hivatkozva – erről szóló iránymutatást adott a nemzetvédelmi és katonai reformokkal foglalkozó egyik szeminárium résztvevőinek Pekingben. A rendezvényen a kínai kommunista párt politikai bizottságának tagjai is részt vettek.

A kínai vezető egyben utasítást adott arra, hogy szigorúan tartsák magukat a 2015-ben meghirdetett katonai reformtervben kijelölt célokhoz. Az elképzelések szerint 2035-ig szóló korszerűsítés keretében már létrehozták az önálló stratégiai rakétaerőt, amely a szárazföldi csapatokkal, a légi- és haditengerészeti erőkkel, valamint a népi fegyveres rendőrséggel együtt alkotja Kína fegyveres erőit.

Peking és Tajpej között azt követően újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett az 1949 óta független kormányzattal rendelkező szigeten, amelyet Kína saját területének tekint.

Szerdára virradóra a kínai hadsereg keleti régiójának katonai parancsnoksága közölte, hogy alakulataik magas harckészültségi szinten vannak, miután amerikai és kanadai hadihajók keltek át a Tajvani szoroson. Az illetékes katonai szóvivő szerint a katonák képesek megbirkózni minden fenyegetéssel, és készek megvédeni az ország szuverenitását és területi épségét.