Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huzavona Belgrád és Zágráb között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 15. 8:08

Szerbia csak abban az esetben hajlandó visszavonni a hágai Nemzetközi Bíróságon Horvátország ellen népirtás vádjával benyújtott ellenkeresetét, ha visszavonják a hasonló horvát panaszt – jelentette ki pénteken Zágrábban Mirko Cvetkovic szerb kormányfő, miután találkozott horvát kollégájával, Jadranka Kosorral.

Szerbia tavaly ősszel nyújtotta be keresetét, válaszul az ellene népirtás címén megfogalmazott horvát vádra. Az ENSZ bírói testülete még egyik panaszt sem tárgyalta. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves közgyűlésén részt vevő kormányfők egyetértettek abban, hogy a közeljövőben a párbeszédre, a vitás kérdések megoldásának keresésére helyezik a hangsúlyt.

Jadranka Kosor azonban közös sajtóértekezletükön nem adott határozott választ a Szerbia elleni horvát kereset sorsát firtató kérdésre. Mint mondta, a visszavonásról csak a zágrábi kormány dönthet, amely még nem tárgyalta a témát.

A találkozón szó esett a két ország európai integrációjáról is, és a horvát miniszterelnök átadta kollégájának az EU-s joganyag horvát nyelvű fordítását, körülbelül 100 ezer oldal szöveget.

CímkékENSZjog